Annons

Branschnära utbildning lockar framtidens hotellpersonal

zoom Petter Stordalen jublar tillsammans med  Realgymnasiets elever och grundaren Jan Vikström (längst upp till höger), över att hotellutbildningen har blivit en succé.
Petter Stordalen jublar tillsammans med Realgymnasiets elever och grundaren Jan Vikström (längst upp till höger), över att hotellutbildningen har blivit en succé.
NYHETER. Tätt samarbete mellan Realgymnasiet och Petter Stordalens Nordic Choice är receptet bakom hotellutbildningen som blivit en succé och trumfar konkurrerande utbildningar som har svårt att locka sökande.
Annons

– Vi på Realgymnasiet är specialister på att samarbeta med just de branscher som våra utbildningar är kopplade till. När det gäller Nordic Choice är det ett väldigt speciellt samarbete, de är oerhört engagerade och har till och med gått så långt att de garanterar sex månaders jobb om man fullföljer utbildningen, säger Jan Vikström, grundare Realgymnasiet.

Tillsammans med Nordic Choice har man byggt upp ett koncept som bygger på att halva tiden av utbildningen är teoretiskt arbete på skolan, och halva tiden är praktiskt arbete på Nordic Choices hotell där eleverna också får coachning av handledare.

– Det är en dröm att få arbeta med deras handledare, de har en otroligt hög ambition och anstränger sig verkligen för att göra ett bra jobb, säger Jan Vikström.

Varför väljer eleverna att söka just er hotellutbildning tror du?

– Dels för att det är stor chans till ett arbete som färdigutbildad, men också för att det är tydligt att vi har en hög ambition med det vi gör. Vi underskattar inte ungdomars förmåga att tidigt bli involverade i hotellens skarpa arbete, säger Jan Vikström.

Första hotellutbildningen startade Realgymnasiet och Nordic Choice i Stockholm för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har man också börjat erbjuda utbildningen i Göteborg och Lund. Tanken och viljan är att starta upp på flera orter i landet, men det är lättare sagt än gjort.

– Vi har problem med krångliga tillståndsprocesser. Vi får inte tillstånd att etablera oss på orter där det finns kommunala motsvarande utbildningar eftersom det då finns risk att vi konkurrerar ut dem, säger Jan Vikström och fortsätter:

– Ändå får vi får samtal från kommunernas turistansvariga som frågar om vi inte kan komma till deras städer, eftersom man märkt att vi verkligen får ut duktiga personer på arbetsmarknaden. Det känns lite avigt.

Jan Vikström tror att samarbetet med hotellkoncernen skulle kunna utvecklas och bli ännu större.

– Vårt samarbete med Nordic Choice fortsätter att växa i takt med att vi får tillstånd att etablera oss på fler orter, men vi för också resonemang kring hur man skulle kunna utbilda på restaurangsidan, säger han och tillägger:

– För branschen och Nordic Choice är den här typen av utbildningar en chans att få in personal som har hela kitet. De har fått en gedigen utbildning samtidigt som de har jobbat skarpt i verksamheten. Det är ett sätt att kvalitetssäkra kompetensförsörjningen.

Peter Thomelius, HR- och utbildningschef på Visita ser positivt på samarbetet mellan Realgymnasiet och Nordic Choice. Satsningar som den här motverkar svårigheter för besöksnäringsaktörer att hitta yrkesutbildade och kompetenta medarbetare.

– Samarbetet är ett bra exempel på när näringen och skolan krokar arm och finner synergieffekter. Detta är något som fler företag kan anamma. Att kunna erbjuda praktikplatser och jobb efter genomförd utbildning är naturligtvis ett attraktivt erbjudande.