Annons

”När vi hörde om tävlingen blev vi helt trollbundna”

zoom Här är det svenska laget som ska tävla i EMCup i Nederländerna, från vänster: Christoffer Sörensson Wattrang, Louise Ahlroos, Folke Ununger, Linnea Björk och Hedda Aggebrant. Foto: Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
Här är det svenska laget som ska tävla i EMCup i Nederländerna, från vänster: Christoffer Sörensson Wattrang, Louise Ahlroos, Folke Ununger, Linnea Björk och Hedda Aggebrant. Foto: Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
NYHETER. Snart är det dags för EMCup, tävlingen där studenter från prestigefulla hotellutbildningar möts och gör upp om vem som är bäst på värdskap. Möt Folke Ununger som är med i det svenska laget.
Annons

Den 16–17 februari är det dags för EMCup, European mise en place Cup, där studenter från hotellutbildningar i 17 europeiska länder möts i tävlingar där hospitality och värdskap står på agendan. Folke Ununger är en av sex studenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som kommer få åka till Maastricht i Nederländerna för att delta i tävlingarna. Vi ringde upp honom i en föreläsningspaus för att lära känna en av de svenska representanterna.

Hej Folke, vilken utbildning går du?

– Jag läser hotell och värdskap på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Hur kom det sig att du valde att plugga hotell i Grythyttan?

– Jag började jobba inom besöksnäringen för snart fem år sedan som publikvärd på Kungliga Operan i Stockholm, och kände att det här med värdskap var helt rätt för mig. Jag fick nys om den här utbildningen och började läsa på lite vad det här var för ställe. När jag sedan kom hit kände jag direkt att det var här jag skulle vara. Jag känner att utbildningen ger mig många erfarenheter inom allt möjligt som jag kommer kunna nyttja i framtiden – allt från företagsekonomi till ledarskap och organisationsteori.

Vad är det mest spännande och intressanta med hotellbranschen enligt dig?

– Mångsidigheten. Varje dag är en ny upplevelse, för du kommer aldrig möta exakt samma uppsättning gäster på ett hotell eller en föreställning. Men, man har själv full kontroll över sin egen service och hur man bemöter gästerna.

Snart är det dags för tävlingen, varför kändes det lockade att ställa upp i den?

– Jag hade ingen aning om att man kunde tävla i hospitality, så när vår kursansvarige berättade om tävlingen blev vi i klassen helt trollbundna av detta speciella tillfälle att sätta våra kunskaper på prov. Det känns häftigt att vi får delta i samma tävling som de där stora och kända skolorna, jag tror att det kommer bli en otrolig utmaning som jag kommer få nytta av även i mitt yrkesverksamma liv.

Hur har ni i laget förberett er?

– Vi har redan fått genomföra flera tävlingsmoment. Bland annat har alla lag fått skriva en uppsats om ett branschrelaterat ämne som ska pitchas på plats och vi har också spelat in en introduktionsvideo till sociala medier där vi promotar vårt team och ska få så många likes som möjligt.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?

– Det kommer bli väldigt intressant att se hur studenterna från de andra skolorna har gått till väga för att lösa tävlingsmomenten. Jag hoppas att alla moment knyts ihop i slutet så att man får en djupare förståelse för varför vi genomfört dem och vad vi kan lära oss av tävlingarna. Sedan tror jag att det kan bli lärorikt att träffa folk från andra länder som utbildar sig inom samma saker som vi gör.

Vilka karriärmöjligheter ser du efter din examen nu i sommar?

– Om jag får drömma så vill jag helst inte fastna bakom ett skrivbord, även om administrativt arbete förstås också är viktigt. Jag känner mig som tryggast och kan förverkliga mig själv som mest i det publika, när jag möter gäster. Front of house på något anrikt hotell kanske hade passat mig. Men jag vill testa mig fram efter examen och så får jag hamna där jag hamnar, säger Folke Ununger.

I det svenska laget ingår också Christoffer Sörensson Wattrang, Louise Ahlroos, Linnea Björk, Hedda Aggebrant samt coach och medstudent Felicia Pettersson.