Liksom våra grannländer Danmark och Norge lanserar nu även Sverige ett åtgärdspaket för att lindra de kraftigt negativa effekterna av coronaviruset.
– En tung och påfrestande tid ligger framför Sverige. Det är klart att det är ett allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson.
Förslaget innehåller bland annat en korttidspermittering som innebär att arbetsgivares lönekostnad kan minska med upp till 50 procent, genom att staten står för en större kostnad. Ett exempel är att om en person med 32.700 kronor i månaden går ner till 40 procents arbetstid kan den få 92,5 procents lön. Detta korttidsförslag gäller även företag som varslat personal.
En andra åtgärd är att staten kommer att gå in med sjukförsäkringskostnader för upp till två månaders tid. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.
Regeringen öppnar även för anstånd att betala skatter med upp till tre månader, vilket gäller retroaktivt från januari 2020. Ingår gör moms, arbetsgivaravgifter och preliminära skatter. Totalt kan hela krispaketet, beroende på hur situationen utvecklas, omfatta över 300 miljarder kronor om hela likviditetsförstärkningen genom skattekontot utnyttjas.
– Visita välkomnar regeringens åtgärder för att förbättra förutsättningarna för företagen i detta akuta läge. Effekterna av coronavirusets spridning är enorma för besöksnäringen. Vi ser redan hundratals varsel som omfattar tusentals personer och vi vet att det kommer att komma många fler. Ju längre detta pågår desto värre blir situationen, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.