Annons

Storstäderna först – nu märks bokningsraset i hela landet

zoom Örebro är en av de städer som drabbats värst av bokningsbortfall på hotellen. Foto: Visit Örebro
Örebro är en av de städer som drabbats värst av bokningsbortfall på hotellen. Foto: Visit Örebro
NYHETER. I hela Sverige befinner sig besöksnäringen i fritt fall. Storstadsregionerna som är vana vid ett stort flöde av besökare drabbas hårdast av uteblivna hotellbokningar, men även i de mindre städerna är läget kritiskt.
Annons

Den svenska besöksnäringen har med rådande pandemi upplevt en av sina värsta kriser någonsin den senaste månaden. Det har rapporterats flitigt om de näst intill obefintliga hotellbokningarna i storstäderna, men även för hotellen på de mindre orterna råder katastrofläge. Sigtuna, Örebro och Karlstad är några av de som drabbats värst utanför storstadsregionerna när det gäller tomma bäddar.

När företagskunderna ställt in sina evenemang, som annars innebär en stor mängd besökare, har det blivit märkbart tomt på hotellen. Flera har fått välja att stänga på grund av den obefintliga efterfrågan på rum.

– I dagsläget har tre hotell tillfälligt stängt ner sin verksamhet, men ägarna tar emot gäster på hotell inom samma ägargrupp, säger Christer Wilén, vd på Örebrokompaniet.

Enligt statistik från Benchmarking Alliance har beläggningen gått ner 75 procent i Linköping och Karlstad under perioden 22 mars-19 april 2020 jämfört med motsvarande dagar förra året. Sigtuna med närhet till exempelvis Arlanda, som genererar många gäster, är den ort som drabbats hårdast. Där har antalet belagda hotellrum sjunkit med nära 96 procent jämfört med samma period 2019.”

I Örebro ligger nedgången för samma tidsperiod på knappt -73 procent. Anledningen till att man ligger bland de hårdast drabbade orterna tror Christer Wilén beror på att Örebro är en stor mötesstad.

– Vi har normalt inte någon större privatturism under den här delen av året, så när företagen uteblir ser man genast effekterna. Dessutom ser vi att det kommer fortsätta vara tufft, vi har till exempel fått ställa in några fotbollscuper i juni. Eventarenan Conventum har fått skjuta fram sina konferenser och möten till i september och alla anställda är korttidspermitterade. Vi befinner oss precis som resten av landet i fritt fall, säger han.

Hoppet står till att coronaepedemin ska lägga sig och restriktionerna lättar till sommaren så att folk kan resa inom Sverige. Då finns en chans att återuppbygga eller åtminstone påbörja en väg tillbaka.

– Om restriktionerna kvarstår så blir det hårt, men annars vill vi självklart få hit folk från hela landet plus att Örebroarna satsar på ”hemester”, det vill säga att de firar semester i närområdet. Vi jobbar utifrån att det blir möjligt. Då kanske privatturismen kan återhämta sig något även om utländska besökare uteblir.

Enligt honom kommer denna kris att få rejäla efterdyningar. Det handlar inte endast om den här våren, eller ens bara om år 2020. För alla branscher finns en risk att de påverkas under lång tid vilket i sin tur inverkar på besöksnäringen.

– Vi får vara beredda på att det kommer ta lång tid att återhämta sig och att kartan kommer att vara omritad i besöksbranschen. Vi behöver titta framåt, även under 2021 kan detta få effekter. Även om rese-restriktionerna släpps inom landet så måste företagen se över sina ekonomiska kalkyler och har kanske inte budget för möten som innebär resor för de anställda.

För restaurangbranschen har Christer Wilén inga siffror om hur krisen slagit, men det är en tydlig nedgång där också. Han berättar att Örebro kommun jobbar hårt med att försöka stötta bland annat genom snabb handläggning av tillstånd för uteserveringar. Perioden för uteserveringar har tidigarelagts för att snabbare få igång restauranglivet.

– När det gäller hotellrum går det ju inte att påverka i nuläget. När restriktionerna släpper får vi hoppas att den offentliga sektorn gynnar lokala aktörer och lägger möten i närområdet så att det fyller upp beläggningsgraden, säger han.