Annons

Reserestriktionerna förödande för naturturismen

zoom Foto: Naturturiemföretagen
Foto: Naturturiemföretagen
NYHETER. Sveriges naturturismföretag drabbas hårt om reserestriktionerna håller i sig. ”Att det är mycket folk ute i skog och mark hjälper inte oss - det är stor skillnad på friluftsliv och naturturism”, säger Joakim Hermansson, generalsekreterare hos Naturturismföretagen.
Annons

Läget är desperat för Sveriges naturturismföretag, även man inte har sett de fulla effekterna av det ännu, säger Joakim Hermansson, generalsekreterare för branschorganisationen Naturturismföretagen.

– Det är en stor variation i branschen, vi har ett långt land med olika säsonger och det spelar förstås in vilken typ av naturturism du bedriver. Men vi kan väl säga att de flesta är tjänsteproducerande verksamheter har låga fasta kostnader och eftersom de läcker mindre kostnader tar det längre tid att gå under, säger Joakim Hermansson, generalsekreterare hos Naturturismföretagen.

Beskriv läget inför sommaren?

– De flesta har ju sin högsäsong på sommaren och där är det tomt i bokningskalendern. Tappet har inte ägt rum än, men osäkerheten är monumental om man kommer att kunna driva någon verksamhet överhuvudtaget. Det är ju även så att de nationella stödåtgärderna har missat vår bransch till i stort sett 100 procent.

Kan naturturismföretagen i någon mån gynnas av att folk stannar hemma i sommar, eller kommer det att slå hårt om reserestriktionen håller i sig?

– Det är ingen tvekan om att det kommer vara väldigt, väldigt negativt. Att tro att det inte skulle vara negativt för oss är ungefär som att tro att om Ikea stänger alla sina varuhus, räcker det om de säljer några extra bokhyllor i Bäckebol.

Hur påverkas företagen olika?

– Om reserestriktionerna håller i sig kommer kanske de storstadsnära destinationerna som erbjuder naturupplevelser att påverkas något mindre än de som ligger i glesbygd. Men jag skulle inte säga att någon aktör kommer att gynnas.

– Många säger ”det är ju mycket folk ute” i naturreservat och på vandringsleder, vilket är jättebra, men det hjälper tyvärr inte oss. Det är stor skillnad på friluftsliv och naturturism. Attraktionsvärdet för det vi säljer står helt i relation till hur långt ifrån man kommer. Jag har svårt att tro att man lokalt kommer att vilja börja betala för naturturism i sitt närområde.

Vilka av era medlemmar drabbas allra värst?

 – Vi har jobbat hårt med internationalisering i vår bransch och det är de som har gjort ”rätt” enligt svensk besöksnärings rekommendationer som straffas allra mest just nu, de har lagt alla sina ägg i helt fel korg. Och det har ju varit ett långsiktigt arbete att hitta sin marknad, det är inget snabbt jobb att plötsligt ställa om nu, säger Joakim Hermansson.

Naturturismföretagen startar i höst distanskursen Entreprenör ekoturism i samarbete med Österlens Folkhögskola, för att bidra med kunskap inom ekoturismens grundprinciper och skapa förutsättningar för hållbar utveckling inom besöksnäringen.

Hur kan den här typen av utbildning stärka branschen?

 – Jag tycker att vi hela tiden strävar efter utveckling och en professionalisering av branschen. Just nu under den pågående pandemin kan utbildning vara ett sätt att göra oss starkare inför framtiden. Utbildningen är på distans och på halvtid, så idén är att man ska kunna driva och utveckla sin verksamhet med hjälp av utbildningen, säger Joakim Hermanson.