– Vi har fått ta del av och smaka på många spännande rätter som håller en hög gastronomisk höjd. Det har inte varit enkelt att utse de 8 kockar som nu går vidare till final men det känns som vi har fått fram ett fantastiskt starkt finalfält, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i en kommentar.
De som går vidare för att tävla om titeln Årets Kock 2020 är:
- Ludwig Tjörnemo, Unilever
- Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga
- Henric Herbertsson, SK Mat och Människor
- Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB)
- Ola Wallin, Kroken och Bloom
- Christian Siberg, Omaka
- Jessie Sommarström , Urban Deli
- Luqaz Ottosson, Restaurang ROT
Dagens tävlingsuppgifter har varit att under två timmar laga upp en Lakto Ovo vegetarisk rätt baserat på en valfri huvudråvara: rotselleri, potatis eller jordärtskocka. De tävlande har även gjort ett råvarukännedomsprov samt ett handlagsprov i form av att stycka upp ett lamm i olika delar.
Under dagen bedöms de tävlande på hur de arbetar i köket med råvaruhantering, hygien och logistik.
Idag presenterades även den första finaluppgiften som blir att laga två stycken rätter med kanin som huvudråvara, där den ena rätten ska vara kall och den andra varm. Övriga råvaror och tillbehör i rätterna är valfria.
Tävlingen Årets Kock 2020 består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och final-tävling.
Finalen i Årets Kock sker i september.