Fjällanläggningarna börjar öppna för sommarsäsongen. I förra veckan Åre och idag Sälen. Även om sommarförsäljningen inte kan väga upp för de 300 miljoner kronor svenska anläggningar tappade i liftkortsförsäljning till följd av coronapandemin, så är det starka bokningsläget på orter som Åre en tröst.
– Det känns bra, vi har noga funderat hur vi skulle göra, så när reserestriktionerna lättade, kunde vi ta beslutet att öppna anläggningen, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar Åre.
Starkt bokningsläge
Den 18 juni presenterade Skistar sin finansiella rapport för andra kvartalet, som visade på över 400 miljoner kronor i förlorade intäkter. Men vd Stefan Sjöstrand sa då till Besöksliv att hans sikte redan var inställt på nästa säsong och att ”bokningsläget är det bästa någonsin vid denna tidpunkt på året”.
Samma sak gäller för sommarsäsongen, enligt Niclas Sjögren Berg.
– Sedan man släppte på reserestriktionerna så har det bokat på rejält, vi ligger före fjolåret vid samma tidpunkt, vilket är väldigt roligt.
Vad tror du det starka bokningsläget beror på?
– Det främsta skälet är den starka outdoor-trenden, som i år sammanfaller med att folk inte vill åka utomlands. Man är inte benägen att cykla i Italien, då vill man göra det i Sverige. Vi ser också att gästerna väljer att stanna längre i år, från att tidigare ha bokat 3-5 dagar, bokar man nu 7-14 dagar, man passar på att göra mer.
Centralt i Skistar Åres erbjudande i år är ”aktiv svemester” i fjällmiljö som cykling, vandring och löpning. Inför sommarsäsongen lanserar man flera nyheter inom cykling.
– Det största är att stigcyklingen forts att växa i Björnen, bland annat med en ny skillarea och en ny pump-track. I fjol lanserade vi en ny downhilled, som vi också gör en nylansering av i år. Den liftburna cyklingen och vandringen r reseanledningarna till Åre, när lifterna öppnar så kommer gästerna.
Hur mycket kan cykelkortförsäljningen kompensera för säsongens svaga liftkortsförsäljning?
– För Åre som by har turismen en större betydelse men för oss är sommaren begränsad och väger inte upp det vi förlorar på vintern.
Gemensamt cykelliftkort
Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen är andra populära cykeldestinationer på sommaren. I år lanserar orterna ett gemensamt cykelliftkort för hela området Funäsfjällen.
Sedan några år tillbaka har man gjort stora investeringar i att bygga ut de liftburna cykellederna, som idag omfattar totalt 42 mil cykelleder och stigar.
– Vi vet att våra gäster under vintern uppskattar variationen och friheten i hela området Funäsfjällen. Med ett gemensamt liftkort även på sommaren kan våra gäster nu enklare röra sig fritt i våra byar och det stora fjällmassivet som binder ihop oss, säger Philip Flacké, vd och ägare för Ramundberget i en kommentar.