Annons

Regeringen om omställningsstödet: ”Följer utvecklingen noga”

zoom Foto: Jonas Jacobsson
Foto: Jonas Jacobsson
NYHETER. Kravlistan som måste uppfyllas vid ansökan av regeringens omställningsstöd krånglar till ansökningen för säsongsföretag och nystartade företag. ”Regeringen följer utvecklingen noga och läget utvecklar sig hela tiden”, kommenterar Mirjam Kontio, finansministerns pressekreterare, i tidningen Bohuslänningen.
Annons

Omställningsstödet innebär att företag som haft ett omsättningstapp på minst 30 procent under mars och april jämfört med samma period förra året får söka ekonomiskt stöd. Men eftersom omställningsstöden enbart gäller vid förlorad omsättning under mars och april, kan säsongsföretag och många nystartade företag inte ansöka om stödet.

– När stödet presenterades gjordes ett val att lägga stödet för tid som förflutit, när påverkan varit stor och plötslig för många företag, kommenterar Mirjam Kontio, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), i ett mejl till tidningen Bohusläningen.

Utformningen av omställningsstöden har tidigare kritiserats av Stockholms Handelskammare i en debattartikel på Besöksliv.se, och även av Visita, som är fortsatt starkt kritiska.

– Mars och april är en alldeles för kort tid. Den är heller inte den mest träffsäkra tiden. För att träffa så många som möjligt borde den förlängas med minst en tvåmånadersperiod till som då är maj och juni, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Visita vill även att regeringen ska flytta fram sista ansökningsdatum för stödet så att fler nystartade företag hinner med att söka. Sista ansökningsdag är 22 augusti och hittills har cirka 735 miljoner kronor beviljats av de totala 39 miljarder kronor som stödet består av.

– I vårt remissvar på omställningsstödet påtalade vi att de borde finnas en annan beräkningsmodell för de som är nystartade. Eftersom detta har varit en bransch där det har tillkommit många nya företag på senare år skapar det svårigheter. Det går ju inte att täcka allt men de som startade senare än för tolv månader sedan missgynnas, säger han.

Mirjam Kontio får frågan om att förlänga stödet och svarar i mejlet till Bohuslänningen:

– Regeringen följer utvecklingen noga, både vad gäller företagens situation och användandet av stöden. Läget utvecklar sig hela tiden, inte minst för att vi kommer behöva fortsätta agera på ett sätt så att vi håller smittspridningen nere under lång tid. Det kommer fortsätta påverka svenska jobb och företag.