Annons

Vinnaren Årets Kock 2020: ”Det är helt blankt i kalendern”

zoom Foto: Samuel Unéus
Foto: Samuel Unéus
NYHETER. En blandning av klassiska och moderna tekniker i kombination med hårfina nyanser i smakerna tog 28-årige Ludwig Tjörnemo till högsta pallplats på Årets Kock 2020.
Annons

Förväntningarna har varit höga, från honom själv och andra, och pressen lika så. Ludwig Tjörnemo är glad men framför allt lättad över vinsten i Årets Kock, som han deltog i för andra gången.

– Sist jag tävlade 2018 kom jag trea och då hade jag inte alls samma press, men nu förväntade sig alla att jag skulle vinna. Jag hade blivit väldigt besviken om jag inte hade vunnit, säger han till Besöksliv.

Trodde du att du skulle vinna när du var mitt i det?

– Det kändes bra hela dagen fram tills att jag skulle skicka ut den varma kaninrätten. Jag hann inte få på svampskummet på alla tallrikarna. Skummet sprack så jag fick göra om det, då trodde jag att det var kört. Gör man ett misstag så brukar man vara borta från första platsen.

Tävlingen är ju poängbaserad, men vad tror du själv var avgörande för att du vann?

– Jag tror att jag lyckades blanda de klassiska tillagningsmetoderna med den moderna tekniken så att jag gjorde något som alla i juryn kunde känna igen, fast i en modernare tappning. Både på den varma och kalla kaninen var huvudmomenten tagna från den franska skolan, men med moderna tekniker som lyfte huvudråvaran, det vet jag var uppskattat från juryn.

Han fortsätter:

– Tom (Sjöstedt tävlingsledare reds anm) har tidigare sagt att han vill se höga, avancerade tekniker och att man trycker på med smakerna. Det var en strategi från min sida att använda tillagningsmetoder som alla kände igen, trots att det var en bred och varierad jury. Att sätta en igenkänningsfaktor och trycka på med smaker och balans var viktigt för mig. Därutöver hade rätterna hårfina nyanser på sakerna som var tvungna att klaffa för att det skulle bli bra.

Vilket moment var svårast?

– Råvarukorgen! Vi visste att den skulle baseras på återvunnet bröd, men inte mer än så. Jag gjorde en brödrisotto där jag utnyttjade brödets egenskaper och adderade solrosfrön för att binda ihop på samma sätt som riset gör.

Årets upplaga av tävlingen var digital och utan publik, hur var det?

 – Jag hade nog uppskattat publiken, jag gillar den pulsen och det jublet. Även om olika människor jublar åt olika kök så är det en härlig känsla.

Du har tävlat mycket, bland annat i Culinary Olympics i år där Svenska Kocklandslaget vann ett silver Vad är speciellt med att tävla i Årets Kock?

– Man är själv. I Kocklandslaget är det tio medlemmar som pushar varandra och där varje individ får använda sin spetskompetens. Här står man helt på sina egna ben och kan bara förlita sig på sig själv. Av samma skäl är det speciellt att vinna Årets Kock, det är EN person som vinner, inte tio.

Sedan i mars 2020 har du jobbat på Unilever, men så var inte planen riktigt från början. Berätta?

– Tanken var en helt annan, att jag skulle göra evenemang tillsammans med Unilever i samband med att jag skulle tävla med Global chefs. Men sedan kom corona emellan så både eventen och tävlingen ställdes in. Istället körde jag på med Unilever fram till Årets Kock, och utan dem hade jag inte vunnit.

Varför inte?

– Man måste ha hjälp och stöttning ifrån någon, jag har varit en del på Etoile i Stockholm också, men det är inte så lätt att få sponsorer i dessa tider så jag är extremt glad och tacksam för den hjälpen jag har fått.

 Vad händer nu?

– Jag har ingen aning. Jag vet bara att jag ska ha kalendern tom så det är het blankt. Jag hopas vinsten ska leda till roliga och intressanta möten med människor. När man pratar med tidigare vinnare så säger alla att det är ett spektakulärt år trots att alla har gjort olika saker, det ska bli väldigt spännande.