Över 3 000 svenskar har intervjuats i undersökningen, som genomfördes i september av Visit Stockholm och Göteborg & Co. Resultatet visar att åtta av tio svenskar besöker minst ett stort evenemang per år och hälften av dem saknar det så mycket i coronatider att de upplever att livskvaliteten försämrats när färre evenemang genomförs.
– De flesta är alltså beredda att fortsätta besöka evenemang så snart det blir tillåtet igen, säger Magnus Hallberg evenemangschef på Göteborg & Co.
Digitala sändningar upplevs av bara 21 procent som ett fullgott alternativ till fysiska evenemang. Men även om många längtar efter att få delta i evenemang igen så har coronapandemin påverkat beteendet på flera sätt. 38 procent av de tillfrågade vill till exempel kunna köpa biljetter med kortare framförhållning än innan pandemin.
– Vi tror det beror på att man vill ha större flexibilitet i osäkra tider. Arrangörerna kommer att få vänja sig vid en föränderlig värld, även om det innebär att det blir svårare att planera. Men det är troligtvis ett sedan länge underbyggt önskemål som har aktualiserats nu, det får vi anpassa oss till.
Undersökningen visar även att det blir ännu viktigare med digitala verktyg framöver, för att man ska slippa köa och kunna boka allt digitalt. Att det finns handsprit på plats, att avstånd hålls och att det inte är för många på samma plats, lyfts som viktiga faktorer vid besök på evenemang framåt.
– De tillfrågade har fått rangordna vilka insatser de tycker är viktigast. Handsprit anses viktigast, näst efter det kommer att slippa köa. Lite överraskande anses det inte alls viktigt att man själv eller andra bär munskydd, eller att det finns intyg på genomförd hälsokontroll. Jag trodde personligen att det skulle förväntas mer av den typen av insatser som vi har sett vid evenemang internationellt.
Det verkar finnas en kulturskillnad i vårt svenska säkerhetstänk jämfört med resten av världen?
– Ja, även om tekniken med till exempel temperaturscanning finns, är publiken i Sverige inte vana vid den typen av lösningar. Vi har en stor myndighetstro i Sverige och är inte intresserade av hur man gör i till exempel Spanien. Det är som när man växte upp med Anslagstavlan på tv, det som sägs där är sant.
Kan det finnas ett mått av integritetstänkande i det också, att man inte vill få sin temperatur mätt, eller visa upp ett läkarintyg?
– Det kan det säkert göra. Systemet med scanning, som vi ju har haft vid stora evenemang även innan pandemin på grund av säkerhet, har många slagit bakut mot och tyckt att det är att ta det för långt. I Sverige håller vi integritetsfrågan högt, säger Magnus Hallberg.