Folkhälsomyndighetens allmänna råd är att serveringsställen får sälja alkohol till och med klockan 20.00, utrymma lokalen 20.30 och sedan öppna igen klockan 21.30. Men allt fler kommuner väljer att stötta sina restauranger genom att uppmana kommuninvånarna till sena restaurangbesök.
I fredags gick Ljungby kommun ut på Facebook och uppmanade till besök på kommunens restauranger även efter alkoholstoppet. Bakgrunden är att kommunen inte ser någon anledning till att missgynna restauranger med alkoholtillstånd jämfört med till exempel snabbmatsrestauranger som inte har det.
– Vi lade ut ett inlägg där det står ”Stöd Ljungbys restauranger” och tolkningen att folk kan sitta kvar efter alkoholstoppet. Vi har fullt förtroende för att restaurangerna sköter det bra. Det ser vi också i vår tillsyn. Så länge inte regeringen stänger ned fullt ut litar vi på att alla gör ansvarsfulla val, säger Ljungbys näringslivschef Per-Åke Adolfsson till Dagens Samhälle.
Ljungby kommun har tagit inspiration från Lunds kommun som redan när det första förbudet mot att sälja alkohol efter ett visst klockslag infördes valde att inte utrymma och stänga serveringsställen en timme efter det. Även kommunerna i Mora, Malung/Sälen och Rättvik låter gästerna sitta kvar.
Visitas vd Jonas Siljhammar välkomnar kommunernas beslut.
– Besöksnäringen befinner sig i ett mycket allvarligt och akut läge och det är bra och viktigt att även kommuner gör vad de kan för att stötta företagen och rädda jobb. Fler kommuner borde vara mer pragmatiska och inse att sittande gäster om max fyra per bord som till exempel tar kaffe efter maten inte utgör någon ökad risk för smitta. De kommuner som inte kräver utrymning och stängning har ju bedömt att det inte behövs enligt lagen.
Kommunerna säger att de litar på att restaurangägarna är ansvarsfulla, är det rätt inställning?
– Restauranger och hela besöksnäringen har tagit stort ansvar under hela pandemin. Det ansvaret fortsätter företagen att ta och all tillgänglig data visar att arbetet ger resultat och risken för smitta är mycket liten.
Borde fler kommuner ta efter för att stötta besöksnäringen?
– Absolut. Läget är extremt och alla, även kommunerna, måste göra vad de kan för att rädda företag och jobb. Det här är ett sätt som underlättar, men man ska komma ihåg att de stora och viktigaste åtgärderna som att stöden betalas ut snabbare är en fråga som regeringen måste lösa.
Vad mer vill Visita uppmana kommunerna att göra för att underlätta för företagen i branschen?
– Kommunerna kan göra viktiga åtgärder för att underlätta för företagen som att till exempel ta bort tillsynsavgifter, tillåta uteservering året runt och vara positiva till microcatering. Men det är inte lösningen på det akuta läget utan för att rädda så många jobb och företag som möjligt krävs att regeringen kommer med bättre stöd som betalas ut omedelbart, säger Jonas Siljhammar.