Annons

”Vill presentera ett team på världsnivå”

zoom Som ny kökschef på Stufvenäs Gästgiveri ser Dragan Unic <br />
fram emot att arbeta med lokala producenter.  Foto: Martin Adolfsson och Rickard Cullefors.
Som ny kökschef på Stufvenäs Gästgiveri ser Dragan Unic
fram emot att arbeta med lokala producenter.
Foto: Martin Adolfsson och Rickard Cullefors.
KARRIÄR. Han har arbetat som kock och kökschef i 35 år – både i Sverige och utomlands. Och suttit med i styrelsen för Svenska kocklandslaget. Nu blir Dragan Unic ny kökschef för Stufvenäs Gästgiveri i Kalmar.
Annons

Grattis till nya jobbet, vad fick dig att tacka ja?
– Jag tackade ja av flera skäl. Att få arbeta med Stufvenäs och dess historia känns helt fantastiskt och att dessutom få möjlighet att arbeta tillsammans med lokala producenter känns toppen. Att ägarna har en ambition för att skapa en riktigt fin gästupplevelse är också helt fantastiskt.

När tillträder du din nya tjänst?
– Jag startar den 1 mars och ser fram mot det nya jobbet med stor förväntan och mycket energi.

Vad blir viktigast i ditt uppdrag?
– Mitt uppdrag är att göra Stufvenäs till Sveriges bästa gästgiveri.

Vad ser du mest fram emot, vad ska bli roligast?
– Jag ser fram mot att arbeta med teamet på plats, som gör ett fantastiskt jobb, och att samtidigt utveckla vårt samarbete till ännu högre höjder.

Du har arbetat som kock i 35 år, när insåg du att det var kockyrket du ville ägna dig åt?
– Jag har en familj som alla har arbetat med mat på olika sätt så det blev lite av en självklarhet för mig. Men det stora klivet in i yrket skulle jag säga var när jag träffade min mentor, nu mer pensionerade kocken Lars Bogren, som lärt mig det mesta jag kan i dag.

På vilket sätt kommer Stufvenäs gäster märka att du finns på plats i köket?
– Det kommer nog inte att märkas från dag ett, då tanken är att vi som jobbar här tillsammans ska utforma framtiden. Men på sikt kommer det nog kommer att märkas, på något sätt.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
– Som ledare ser jag mig som rak och bestämd men även lyhörd. Jag har även en holistisk syn på ledarskap.

Du har suttit med i styrelsen för Svenska Kockars Förening och Svenska Kocklandslaget, tar du med dig några av dina erfarenheter därifrån i din roll, i så fall vilka?
– Jag tar massor med mig från den tiden och har kockar som Krister Dahl, Jonas Franzen och Fredrik Andersson som förebilder när det gäller att få ihop ett superteam som kan prestera på världsnivå.

Vad utmärker din matlagning?
– Min mat är i grunden klassisk men med asiatiska inslag efter min tid i Singapore, där jag arbetade som executive chef för Singapore airport transport services, under två år. Jag inspireras också av mat från Balkan, där jag har mina rötter.

Hur ska du få med dig personalen?
– Med hårt arbete och ödmjukhet kommer man långt.