Annons

”Vet minst åtta andra som hamnat i samma situation”

zoom Peter Haghjoo fick inget omställningsstöd för sina fyra restauranger.   Foto: Sanna Johansson
Peter Haghjoo fick inget omställningsstöd för sina fyra restauranger. Foto: Sanna Johansson
NYHETER. Brist på tid och ett krångligt regelverk gjorde att Peter Haghjoo anlitade en redovisningsbyrå när han skulle ansöka om omställningsstöd för sina fyra Pinchos-restauranger. Trots det fick han inga pengar. Nu har förvaltningsrätten gett honom rätt.  
Annons

Peter Haghjoo, som driver fyra Pinchos-restauranger i norra Sverige, berättar att han fyllde i alla uppgifter som Skatteverket efterfrågade. Och att han därefter erhöll kvittens på att ansökan tagits emot.  När han tre veckor senare inte hört något ringde han Skatteverket för att fråga vad som hänt.

– De visade sig att ansökan inte var komplett då vi hade missat att godkänna på koncernnivå, berättar Peter som först inte trodde det skulle vara något större problem att rätta till missen i efterhand.

Bolaget har rätt till stödet

Efter två timmars samtal med Skatteverket visade det sig tvärtom – att det inte gick, eftersom ansökningsperioden nu löpt ut. Och om uppgifter inkom i efterhand skulle kompletteringarna ses som en ny ansökan. Tillsammans med sin redovisningsbyrå valde Peter då att överklaga ärendet.

– Omställningsstödet finns av en anledning och jag och mina delägares bolag är berättigade till stödet. Att inte bara jag utan även redovisningsbyrån missat ett godkännande på koncernnivå tyder kanske på att systemet för hur man ansöker inte är så användarvänligt, vilket jag förstår eftersom det är helt nytt, men det måste finnas utrymme för åtminstone påminnelse eller komplettering.

Överklagade och fick rätt

När Skatteverket fortsatte neka Peter pengar valde han till slut att överklaga till förvaltningsrätten, som gav honom rätt. I domen står bland annat:

”Förvaltningsrätten konstaterar att bolaget har färdigställt sin ansökan, och också signerat den i Skatteverkets system. Enligt förvaltningsrättens mening har ansökan därigenom kommit in till Skatteverket. Det ytterligare krav på ingivande genom en koncerningivare som Skatteverket har lagt till saknar dessutom stöd i lagen och förordningen om omställningsstöd, som inte innehåller någon förutsättning om godkännande på koncernnivå för att ett företag ska kunna ansöka om och beviljas stöd.”

”Krångligt och otydligt system”

Peter hoppas nu att hans fall kan bli prejudicerande, så att fler som fått avslag på grund av svårigheten att fylla i ansökan får rätt till stödpengarna.

– Uppenbarligen är det ett otroligt krångligt och otydligt system. Jag vet minst åtta andra företagare som hamnat i samma situation som jag.

Peter som har sökt omställningsstöd för sina fyra enheter, för sammanlagt 670 000 kronor, hoppas nu att Skatteverket väljer att förenkla ansökningsprocessen.

Skatteverket kan fortfarande överklaga förvaltningsrättens beslut.