Annons

”Mitt syfte är att pengarna ska ut”

zoom Visitas vd Jonas Siljhammar frågade ut finansminister Magdalena Andersson under Visitadagen.
Visitas vd Jonas Siljhammar frågade ut finansminister Magdalena Andersson under Visitadagen.
NYHETER. Anstånd av skatt och sänkta arbetsgivaravgifter stod på agendan när finansminister Magdalena Andersson deltog på årets upplaga av Visitadagen. Liksom utbetalningar som dröjer.
Annons

– Mitt syfte är att pengarna ska ut. Jag vill rädda jobb och rädda de företag som klarat sig ända till nu. Det är inte i mitt intresse att företagen ska gå i konkurs, sa finansminister Magdalena Andersson när hon blev utfrågad av Visitas vd Jonas Siljhammar på årets upplaga av Visitadagen.

 

Hon var tydlig med att stöden för korttidspermitteringar ska nå fram till de företag som behöver dem. Och att svårigheterna som råder kan leda till en förändrad hantering.  

 

–Vår utredare pekade i höstas på brist på kontroll och att ersättning hamnade i fel fickor, så ja, vi skärpte rutinerna.  

 

När Jonas Siljhammar bröt in och sa att det var skymfande mot Visitas medlemmar med talet om kriminalitet svarade finansministern att hon är väl medveten om att de flesta som söker stöden är hårt kämpande företag:

 

– Det är inte mitt syfte att misstänkliggöra alla de som kämpar för att ta sig igenom krisen, som betalat mycket skatt genom åren och är en viktig bransch för sysselsättning. Samtidigt kan vi inte blunda för larmrapporter. Men har vi gått för långt? Det är jag helt öppen för och det kommer jag att titta på. 

 

När det gäller anstånden av inbetalningar av skatt, som Jonas Siljhammar i samtalet kallade en tickande bomb, så öppnade finansministern för att detta anstånd kan förlängas en andra gång. Hon sa att näringslivets förmåga att betala kommer att bedömas inför att fristen går ut i mars 2022 och på direkt fråga när hon gått av scen gav hon ett löfte till Besöksliv:  

 

–Ja, den sänkta arbetsgivaravgiften för unga ligger kvar. Så länge jag har makten. Det enda som skulle kunna ändra på det är att Sverige får ett regeringsskifte.

 

Statsepidemiolog Anders Tegnell deltog i Visitadagen, som hölls digitalt, via länk. Han pratade om en successiv lättnad av restriktionerna.

 

–Fortsätter utvecklingen som nu så hoppas vi kunna påbörja nedtrappning den 17 maj. Men snabba lättnader av flera saker på en gång är riskabelt. Vi måste successivt börja plocka bort saker, och göra det löpande under ett par månader.

 

På Jonas Siljhammars fråga hur Folkhälsomyndigheten ser på att lätta på serveringsstoppet klockan 20:30, blev svaret försiktigt.

 

–Att vi har liten smittspridning på restauranger beror på att ni som bransch har jobbat med detta. Om ni inte jobbat med oss så mycket hade vi haft högre smittspridning eller stängda restauranger.

 

Men han tillade:  

–Vi har definitivt för avsikt att kolla på olika regleringar, och den här står på listan.