– Det rör sig givetvis om historiska belopp och arbetstillfällen som gått förlorade till följd av den normgivning som regering och myndigheter stått för. Man har framgångsrikt fått till stånd en beteendeförändring, en typ av ”påtvingad minskad konsumtion”, hos gästerna som skapat konkreta ekonomiska skadorna på näringen, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
Visita uppskattar att de runt 600 hotellföretag som utnyttjat anstånd på skatteinbetalningar uppgår till 1,5 miljarder kronor – en siffra som motsvarar ett genomsnitt på 2,5 miljoner kronor per företag. Att dessa summor ska betalas tillbaka under nästkommande år, menar Thomas Jakobsson är orimligt – och det även om efterfrågan skulle nå ett normalläge.
– Som lagstiftningen är utformad just nu kommer det här att leda till ett stort antal konkurser under nästa år. Därför arbetar vi stenhårt för att få till långsiktigt hållbara återbetalningsvillkor. Det kommer att vara helt avgörande för många företags överlevnad.
”Branschen svävar i ovisshet”
I nuläget väntar branschen spänt på att det förstärkta omställningsstödet ska falla ut på ett sätt så att hotellnäringen kan ta del av det. Att regeringen utlovade att omställningsstödet, som fanns under mars till maj förra året skulle förlängas, innebar att många hotellägare har räknat in stödet i sina affärsbeslut.
– Den processen tog förfärligt lång tid och när det till slut hade godkänts av kommissionen i mars 2021 så hade det en helt annan utformning. Det uppstod en väldig osäkerhet och samtidigt var ansökningstiden alltför kort. Branschen svävar fortfarande i ovisshet om det nya stödets högre krav på koppling mellan restriktioner och intäktsbortfall kommer att göra att det helt missar målet, säger Thomas Jakobsson.
Gästerna väntar med att boka
Angående den kommande sommaren är utgången svår att förutspå. I nuläget är bokningsläget sämre än det var vid motsvarande tidpunkt förra året då pandemin var i full blomning.
– Det är tydligt att gästerna väntar med att boka. Jag hoppas och tror att vi kommer att se fler bokningar än förra året ju närmare ledighet gästerna kommer. Det är oklart vad vaccinationerna får för netto-inverkan på bokningsbeteendet. Dessutom får vi sannolikt något högre konkurrens från utländska destinationer i år eftersom restriktioner håller på att avvecklas i andra länder, säger Thomas Jakobsson.