Tio högstadieskolor från hela landet deltog i riksfinalen av tävlingen Kockduellen, som under torsdagen ägde rum på Restaurangakademien i Stockholm. Vinnarna utsågs av en smakjury, bestående av Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets kock 2020, Gazmir Ballabani, kökschef Scandic Victoria Tower samt Jesper Johansson, vd Restaurangakademien.
– Juryn fick svårt att välja, med tanke på att lagen bestod av elever från årskurs 8 och 9 var det en oerhört hög nivå på årets prestationer. Huvudingrediensen var sparris och alla lagen valde att verkligen utveckla huvudråvaran på ett imponerande avancerat sätt, säger Maria Ek, eventstrateg på Visita och projektledare för tävlingen.
Lockar unga till kockyrket
Tävlingen anordnas av Visita med målet att locka fler unga till kockyrket och till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, något som i år är extra välbehövligt eftersom Visita ser en dalande trend i antalet sökande till programmen.
– Tyvärr har vi sett att söktrycket gått ner ytterligare i år. Vi gör nu allt vi kan för att uppmana studie- och yrkesvägledare ute i landet att uppmuntra de elever som sökt till programmen att stanna kvar. Även om det ser mörkt ut just nu kommer det att komma en boom sedan och då kommer kompetensbristen att vara vårt största problem, säger Maria Ek.
Många vill vara med
För vinnarna av Kockduellen 2021 innebär vinsten, förutom den ärofyllda titeln bästa matlagare i högstadiet, ett tillskott på 10 000 kronor till klasskassan.
– Vi har sett att Kockduellen sprider sig som ringar på vattnet och att många elever vill vara med och tävla. Årets kock Ludwig Tjörnemo sa en bra sak under tävlingen, att det är genom att vara med och förlora en tävling som man lär sig. Hela kärnan i tävlingen är att få komma ut till eleverna och få dem att upptäcka vilken spännande och rolig bransch det här är, säger Maria Ek.