Annons

”Det känns omodernt att inte vara ödmjuk”

zoom Restaurang Nationalmuseum höll en tid stängt.  Foto: Jonas Gratzer
Restaurang Nationalmuseum höll en tid stängt. Foto: Jonas Gratzer
NYHETER. Med start den 1 juni sker lättnader i de restriktioner som gäller till följd av pandemin. Bland annat får restauranger hålla öppet till klockan 22:30. Det välkomnar Fredrik Eriksson, som driver Restaurang Nationalmuseum och Långbro värdshus.
Annons

– Det är jätteviktigt. Viktigare för festvåningar som Långbro och Nationalmuseum, där även klockan 22 är tidigt – men känns lyxigt nu. Framåt vill vi ju ha öppet senare än så.

Vilket annat steg är viktigt för intäkterna?

– När vi, förhoppningsvis den 1 juli, får ha fria antal gäster på uteserveringar. Vi har varit beredda på att öppna stegvis och jag hade gärna velat ha sex personer vid borden, men man är ödmjukt tacksam att den medicinska situationen tillåter åtminstone denna lättnad.

Under pandemin har restaurangen på Nationalmuseum varit helt stängd i perioder och flera av de anställda har varit permitterade. Några har lämnat besöksnäringen och skolat om sig. Fredrik Eriksson har även hört om företag där medarbetare fått gå i tidig pension.

– Det kan innebära utmaningar i att hitta rätt kompetens, men samtidigt en möjlighet att välkomna nya medarbetare in i näringen, inte minst nya svenskar. Patrik Högberg, delägare i restaurang Nationalmuseum, tog beslutet att behålla sin chefstrojka. Det var en tuff investering men det gör oss extremt startklara när vi öppnar upp. I dag ser vi bra utveckling på kafédelen och våra luncher och längtar efter att öppna upp för stora fester och event.

Hur ska de restauranger som haft stängt och på olika sätt minskat på personal på bästa sätt kunna öka takten igen?

– Vi som gäster och journalister kanske med försiktig elegans inte ska vara så fokuserade på recensioner nu utan fokusera på att tillsammans få igång samhället. I sommar kommer vi kanske möta de som är helt nya på jobbet och jag tycker det känns omodernt att inte då vara ödmjuk i förståendet.

Kommer ni skapa något specialupplägg på något sätt, med ändrad bemanning?

– Internt måste vi se över hur vi gör och jag hoppas att framför allt Restaurangakademien ser över vilket stöd branschen kommer behöva i höst.

Vad saknar du i regeringens plan?

– Nu tycker jag att det kommer en framförhållning som vi har saknat. Men om jag inte bara ser på min egen verksamhet så tycker jag att generositeten kring nöjesparkerna kunde vara lite större. Parks and Resorts är ju så professionella så de hade ju löst detta. Så vissa beslut kan man vara fundersam kring.

Vad hoppas du på framåt?

– Jag hoppas på stor köpkraft och stor förståelse och att vi alla ska följa de regler som är kvar. Pandemin är inte över än. Och jag hoppas på en höst som öppnar upp. Vi har inte haft stora event på mycket länge. Det ligger några bokningar för hösten och de är vi beroende av.

Vad tar ni med er för lärdomar?

– Vi har lärt oss mycket av perioden och vissa saker kommer vi behålla. Vi fortsätter arbeta med vårt digitala verktyg Krogkoden, för att teama ihop oss. Vi ska stå starka som arbetsgivare när vi nu ska slåss om personal. Och vi har aldrig haft så stora och viktiga personalmöten som det här året och kommunikationen har skapat trygghet. Att ta sig tid och våga prata, den kunskapen tar vi med oss. Och att fortsatt hela tiden titta framåt till ett nytt restaurangsverige.

Läs regeringens plan för avveckling av restriktionerna här.