I dag presenterade SCB restaurangindex för första kvartalet 2021 som visar att restaurangförsäljningen fortsätter att minska stort. Föga överraskande ett kvartal som har präglats av coronarestriktioner som drabbat branschen hårt, som att restauranger tvingats stänga 20.30 under den aktuella perioden.
Restaurangernas försäljningsvolym minskade med 32,3 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period förra året. Hotellrestauranger stod för den största nedgången på -66,5 procent, följt av nöjesrestauranger på -59,8 procent.
– Det visar hur hårt restriktionerna har slagit mot restaurangbranschen och då ska man komma ihåg att även jämförelsekvartalet var coronapåverkat så jämfört med ett normalt år är raset ännu större, säger Jonas Siljhammar, vd Visita, och fortsätter:
– Trots att många ser ljuset i tunneln efter lättade restriktioner 1 juni finns kraftiga begränsningar kvar. Regeringen och Folkhälsomyndigheten måste lätta på dem så snart som möjligt för att hjulen ska börja snurra på riktigt.