I Sverige finns tre högskolor som ger kandidatexamen för yrken inom besöksnäringen. På ett av dem, Campus Grythyttan som lyder under Örebro universitet, erbjuds utbildningarna Kulinarisk kock och måltidskreatör, Sommelier och måltidskreatör samt Måltidsekologi.
I år har fler förstahandsval gjorts till samtliga utbildningar, jämfört med tidigare. Sedan 2019 har förstahandsvalen ökat med hela 66 procent.
– 2019 hade vi 81 förstahandssökande till utbildningen Kulinarisk kock och måltidskreatör, i år har 132 studenter sökt i första hand. Och för utbildningen Sommelier och måltidskreatör var siffrorna 38 år 2019 och 59 i år, berättar Helene Gustafsson.
Vill inte dra några slutsatser än
Att så många intresserar sig för och söker utbildningarna är förstås glädjande menar Helene Gustafsson som samtidigt poängterar att man inte ska dra fört stora växlar av att antalet sökande nu ökat.
– Det här kan bero på att vi för ett par år sedan mer aktivt började gå ut och marknadsföra våra utbildningar på Facebook och Instagram. Vi behövde helt enkelt hitta nya sätt att nå en potentiell målgrupp, vilket kan ha gett resultat.
Samtidigt menar Helene Gustafsson att branschen och politikerna framöver kommer att behöva arbeta aktivt för höja statusen och lägga mer fokus vid långsiktig med hållbar personalpolitik för att fler ska vilja utbilda sig till yrken inom besöksnäringen. Hon ger ett exempel:
– När vi frågade våra studenter för några år sedan vad de ansåg vara viktigast när de gick ut i arbete var svaret ”upplevelsen av yrket”. Nu har det skiftat och värden som bra arbetsmiljö och kommunikation har seglat upp som viktigare parametrar, säger Helene Gustafsson och fortsätter:
– Vi menar alltså att arbetsmiljö är en viktig och avgörande fråga som företag inom besöksnäringen måste ta på största allvar för att nästa generation ska vilja arbeta hos dem.
Hoppas kunna fylla platserna
Att få jobb inom näringen för de som tagit sin kandidatexamen har aldrig varit något problem, men eftersom det finns så många luckor att fylla gäller det att sticka ut och vilja vara en attraktiv arbetsplats, summerar Helene Gustafsson.
Grythyttans Restaurang- och hotellhögskola har plats för sammanlagt 109 studenter. Men för att bli antagen behöver de som sökt registrera sig senast den 25 augusti, så om platserna kommer att fyllas – det höga söktrycket till trots – är fortfarande osäkert.
– Vi tror att vi får omkring 80 – 90 nya studenter till hösten. Men hoppas förstås på ännu fler. För det behövs, verkligen.