â Vi Ă€r mĂ„na om att resterna tas tillvara pĂ„ och vi försöker se olika aktörer som Ă€r duktiga pĂ„ marknaden, sĂ€ger Vanja Vilbern, pressansvarig pĂ„ Ă rets Kock.
Medvetenheten och hÄllbarhetstÀnket vÀxer och har blivit ett tydligt fokus i branschen. Inte minst mÀrks detta nÀr à rets Kock vÀljer att ge sina överblivna rÄvaror frÄn SM-finalen den 16 september till Sopköket.
Sopköket driver en restaurang och catering i Stockholm. Maten de lagar bestÄr alltid av minst hÀlften rÀddad mat. De har ocksÄ en vision om att hjÀlpa utsatta i samhÀllet och arbetar tillsammans med flera organisationer för att ge mat till behövande.
â Vi Ă€r mĂ„na om att resterna tas tillvara pĂ„ och vi försöker se olika aktörer som Ă€r duktiga pĂ„ marknaden. I Ă„r kontaktade vi Sopköket, vi behöver nĂ„gon lokalt som kan hĂ€mta upp rĂ„varorna snabbt och det kĂ€nns bra att det gĂ„r till en aktör med bra Ă€ndamĂ„l, sĂ€ger Vanja Vilbern, pressansvarig pĂ„ Ă rets Kock.
Vilka rÄvaror som kommer finnas bland resterna Àr Ànnu hemligt. Vilbern förklarar att ett av tÀvlingsmomenten gÄr ut pÄ att de tÀvlande inte vet vilka ingredienser de har att tillgÄ, dÀrför kan inte à rets Kock Ànnu avslöja vad Sopköket kommer fÄ.
â Det Ă€r som julafton varje gĂ„ng man tar emot sĂ„dant som egentligen skulle kastats, man vet aldrig vad man fĂ„r. Men det finns nĂ€stan inga finare rĂ„varor Ă€n de frĂ„n Ă rets Kock, berĂ€ttar Sopkökets grundare Filip Lundin.
Framtida samarbeten mellan dem Ă€r inte omöjligt. Ă rets Kock kommer att fortsĂ€tta arbeta med olika aktörer för att minska matsvinnet och inte slĂ€nga Ă€tbar mat. Ăven Sopköket ser positivt pĂ„ framtida arbeten.
â Jag Ă€r glad för alla samarbeten vi fĂ„r. Vi vill alltid minska matsvinnet och tĂ€nka cirkulĂ€rt gĂ€llande allt, sĂ€ger Lundin.