Han beskriver sig som lite av en konstnärssjäl som gillar att skapa med händerna. I kombination med ett stort matintresse valde han därför att utbilda sig till kock.
– Jag är kreativ och det får jag vara i köket, fortsätter Jerome som redan, delvis parallellt med studier, hunnit arbeta som kock i fem år.
Förutom att han ser yrket som kreativt ligger det vegetariska köket honom varmt om hjärtat.
I San Pellegrino Young Chef Award, som är en internationell tävling för unga kockar – valde han att utgå ifrån sig själv och sitt sätt att se på råvaror när han bestämde sig för vad han skulle tillaga.
– Tävlingen gick ut på att skapa en signaturrätt och för mig var det givet vad jag skulle göra. Hemma äter jag mest växt- och plantbaserad mat. Därför var det självklart att jobba med grönsaker. Morot är dessutom den grönsak som Sverige odlar mest.
På grund av pandemin har världsfinalen flyttats fram två gånger men den 29 oktober är det äntligen dags.
– Det är superkul att det äntligen blir av. Om jag och min morot skulle vinna skulle jag nog se det som ett bevis för att det går att laga bra och god mat på enkla råvaror.
Är du nervös?
– Nej, mest taggad. Det var ju så länge sen jag vann regionfinalen nu. Så jag vill mest bara ”göra det”.
Vad betyder det för dig att vara med i en sån här tävling?
– Jättemycket. Att få tävla så här är klart inspirerande. Det är bra att det finns tävlingar för unga kockar, jag tänker att det är viktigt att vi får känna att vi valt en yrkesbana som gör det möjligt att ha mål och drömmar.
Förutom världsfinalen i San Pellegrino Young Chef Award ingår Jerome Ianmark Calayag i det svenska kocklandslaget, som kommer att tävla i Culinary World Cup i Luxenburg, nästa år.