Annons

Ny certifiering ska hjälpa restauranger minska matsvinnet 

zoom Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem. Foto: Elisabeth Ohlson/Colourbox
Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem. Foto: Elisabeth Ohlson/Colourbox
NYHETER. Globalt sett hamnar ungefär en tredjedel av all mat i soptunnan, i en tid då hållbarhetstänket blivit allt viktigare. Nu lanseras en ny certifiering som ska hjälpa svenska restauranger att minska på svinnet.  
Annons

Sigill Kvalitetssystem har tillsammans med branschaktörer utvecklat regler för den nya certifieringen som lanseras i början av nästa år. Kortfattat kan certifieringen beskrivas som ett tillval för restauranger som redan idag följer IP-Livsmedel, den ledande svenska oberoende standarden för certifiering av mat.

– Tanken är att restauranger som anmäler sig för certifiering får en rad verktyg av oss, som om de arbetar utifrån dem kan minska sitt svinn och då bli certifierade, berättar Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.

Bland åtgärderna som ingår i certifieringen finns bland annat nya sätt att inventera, packa och köpa råvaror. En annan viktig del är att höja kunskapsnivån kring svinn och råvaruhantering i restaurangköken.

– Vi tänker oss också att man kan planera innehållet i menyerna utifrån tillgång på råvaror. Man kan även använda sig av flexibla menyer, minska på tallriksstorlekarna och använda sig av mindre kärl med råvaror ute i restaurangerna, säger Christina Behm Velenik, och fortsätter:

– Andra åtgärder kan röra sig om att gästen betalar mat per hekto i stället för fast pris per rätt och att restauranger erbjuder doggiebags.

Varför är det viktigt att ha ett certifieringssystem för matsvinn? 

– Hållbarhetsutmaningarna och vad vi gör för klimatet har de senaste åren seglat upp som viktiga samhällsfrågor. Därför är det viktigt att hitta regelverk som underlättar för restauranger att minska på svinnet och på så vis bidra till en hållbar och klimatsmart utveckling.

Rent konkret, hur blir en restaurang certifierad? 

– Efter att man anmält sig till systemet får man en gång om året besök av en oberoende revisor, ett trepartssystem, som kontrollerar att förutsättningarna för certifiering är uppfyllda.

Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av kockarna som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.