Förslaget om höjda inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare har mött starka reaktioner efter att arbetsgivar- och branschorganisationen Almega publicerat en rapport med siffror från SCB, vilken visar effekterna av förändringen om den införs.
Kravet på en inkomst över 31 700 kronor i månaden, medianlönen på arbetsmarknaden, skulle innebära att 96 procent av den utländska arbetskraften riskerar att förlora sina arbetstillstånd.
– Man hade hoppats på att man skulle ha kommit ett steg framåt, men det här är snarare ett steg tillbaka, säger Brazer Bozlak, grundare av restaurangkedjan Basta Urban Italian som finns i Gävle, Falun, Borlänge och Sundsvall.
– Jag tror inte att de personer som tar besluten satt sig in i företagens vardag. I så fall måste vi betala nästan samma lön som till en köksmästare för varje kock vi hämtar från utlandet till Sverige, tillägger han.
Skriande behov av kockar
Brazer Bozlak hade en förhoppning om att de hårda kraven kring arbetstillstånd nu skulle lätta för att restaurangerna skulle få en rimlig chans till återstart efter pandemin. Nu blir det precis tvärtom om förslaget blir till verklighet.
– Jag hoppas att regeringen inser att vi behöver släppa på tyglarna på arbetstillstånd för att näringarna ska kunna leva vidare. Vi lider av extremt stor arbetsbrist som är ännu större efter coronapandemin, säger Brazer Bozlak.
Särskilt skriande är behovet av kockar. Räddningen för Basta Urban Italian har varit att Brazer Bozlak kunnat hämta duktiga kockar från utlandet, bland annat från sitt gamla hemland Turkiet där kompetensnivån överlag är mycket hög. Numera är närmare var femte kock på hans restauranger hämtad från utlandet.
Hur skulle det då gå om inkomstkraven höjs enligt förslaget?
– Finns inte kockar får man utbilda sina egna på plats. Men det innebär förstås en del utmaningar, säger Brazer Bozlak och betonar att det även finns behov av annan duktig personal, exempelvis servitörer.
– Vi lägger överhuvudtaget ner mycket energi på att hitta bra folk till våra restauranger, och det här hämmar expansionen.
Basta Urban Italian har expanderat fort, med i snitt en ny restaurang per år sedan företaget startade för fyra år sedan. Brazer Bozlak har planer på att öppna fler restauranger, och räknar med att ett par av dem blir verklighet inom en snar framtid om han hittar tillräckligt attraktiva lokaler.
Fortsatt regelkrångel
Under pandemin har han dels tagit chansen att bygga om ett par av sina nuvarande lokaler, dels arbetat med att utveckla sitt varumärke och räknar trots allt med att gå stärkt ur den långa perioden av restriktioner.
Men då krävs det också att regelverken inte fortsätter vara käppar i hjulen. Innan pandemin slog till berättade Bazer Bozlak för Besöksliv.se om krångel med arbetstillstånd och regleringar av arbetstid, något som fortsatt är en stor black om foten på företaget.
– Varje gång vi ska skicka in papper om förlängningar av tillstånd måste vi anlita en advokat. Så besvärligt är det, säger han.