De tävlande tillagade två rätter var, en baserad på svamp och potatis och en med rapsgris som huvudråvara. Jimmi Eriksson tog hem segern med den totalt högsta poängen för de bägge rätterna.
Han tar därmed över stafettpinnen som Sveriges representant i Bocuse d’Or efter Sebastian Gibrand, som tävlade för Sverige i världsfinalen i september.
Besöksliv.se fick en pratstund med Jimmi Eriksson direkt efter uttagningen på torsdagskvällen.
Grattis, hur känns det?
– Jag känner bara glädje. Vi levererade verkligen matlagning som jag står för och det känns så sjukt skönt.
Var du nervös inför uttagningen?
– Ja, det är man väl alltid? Man funderar på om man har man tänkt rätt från början och det är mycket adrenalin som pumpar.
Jimmi Eriksson är en flerfaldigt prisbelönt tävlingskock, som bland annat kan stoltsera med titeln Årets Kock 2016, guld från Nordiska Mästerskapen och guld i Global Chef Challenge. Han har även flera års erfarenhet som lagkapten för kocklandslaget.
– Bocuse d’Or är den sista tävlingen jag kan ställa upp i nu, eller i alla fall den sista jag där jag kommer att lägga ner all min tid och kraft för att vinna.
Vad är din främsta styrka under tävlingar?
– Jag har alltid följt min egen smak och sett till att ha ett starkt team jag litar på. Under åren har jag lärt mig hur man behöver tänka inför en tävling, vilken känsla man ska ha i kroppen. Det har varit en otrolig resa och det tror jag gör att jag känner mig trygg.
Du känner dig trygg i själva tävlingssituationen?
– Ja, jag har blivit det med åren. Det är ju alltid tidspress i tävlingssammanhang och adrenalinet kan hindra smaklökarna, men jag känner mig trygg med att jag har bra koll på smakerna även under press.
Tävlingsmat är ju en viss typ av matlagning. Hur skiljer sig själva maten åt från det du gör i dina andra uppdrag som kock?
– Någonstans får man som tävlingskock inte glömma att det viktigaste är att laga väldigt god mat, med alla texturer och konsistenser. Det är viktigt att inte sväva iväg, utan att man vågar laga något som framför allt är riktigt goffigt.
– I slutändan är det godast mat som vinner, inte cool och häftig mat. Och det allra godaste kanske man hittar hemma i sitt eget kök, sedan gäller det att paketera det till något vackert, fint och överraskande.
– Nu under uttagningen till exempel stod vi med karamelliserad lök och ostkräm, jättegott, men hur paketerar man det på ett fint sätt? Vi testade säkert 10-20 olika sätt innan vi hittade det som kändes mest nyskapande, men ändå hade smakerna kvar, säger Jimmi Eriksson.
Hans första tävling i den nya rollen blir det europeiska kvalet i Budapest i mars 2022. En placering bland de tio främsta där tar honom vidare till den stora världsfinalen i Lyon 2023.
Hur kommer du att lägga upp din tid fram till EM om fem månader?
– Min vision ska svetsas samman med de erfarenheter som Bocuse d’Or Sverige besitter, det handlar om planering och struktur framåt. Vi vill ju hinna utvecklas fram till EM, inte starta på noll. Jag har tänkt snacka med juryn om var de ser att det finns potential, vad jag kan skruva på och utveckla.
Hur firar du nu?
– Just nu diskar vi och dricker champagne, det är mycket glädje här i köket. Sedan ska vi bara sitta ner och njuta innan hela teamet får ta helg.