Annons

”Politikerna måste anpassa stöden till verksamheters olika situation”

NYHETER. "Politikerna fattar inte. Vi måste ha öppet när museet är öppet och våra gäster består av utländska turister, som inte kommer", säger Lotta Dracke som driver Vasamuseets restaurang på Djurgården.
Annons

De ytterligare restriktioner som är att vänta från och med imorgon onsdag, med krav på stängning senast klockan 23.00 samt högst 8 personer per sällskap, innebär ett hårt slag mot många i branschen som redan går på knäna. För Vasamuseets restaurang har situationen blivit alltmer ohållbar under pandemin.

När Vasamuseet stängde våren 2020 till följd av pandemin tvingades även den privatägda restaurangen i anslutning till verksamheten hålla stängt. Lotta Dracke drabbades hårt. Permitteringsstödet och omställningsstödet räckte inte långt – i stället försökte hon hålla liv i sin restaurang med hjälp av en foodtruck och catering. Hon har även belånat sitt hus för att undvika konkurs.

När pandemin nu går in på sitt tredje år räknar Lotta Dracke med att hon förlorat omkring 78 procent av sin omsättning under 2020 och 68 procent 2021. För henne har det nästan blivit omöjligt att fortsätta bedriva verksamheten.

– Min restaurang hänger ju ihop med museet och när de har stängt har jag ingen kundkrets, säger Lotta Dracke och menar att politikerna inte förstår att restaurangers situation ser olika ut.

– Det finns små bistron, hotellrestauranger, lunchrestauranger, restauranger som hänger ihop med andra verksamheter, men det tar politikerna inte höjd för när de utformar sina stödåtgärder. Jag är helt beroende av museibesökarna. Dessutom är det i princip bara internationella gäster som besöker Vasamuseet, vilket gör att det är tomt på gäster även när museet håller öppet.

Lotta Dracke beskriver situationen som hopplös. Hon sover inte längre om nätterna, oron för framtiden gnager konstant.

– Jag har sparat in på precis allt. Men det hjälper ju inte. Det bästa vore om jag kunde få stänga restaurangen och korttidspermittera igen. Men det går inte, enligt avtal måste jag hålla öppet när museet är öppet. Vissa dagar har museet otroligt få besökare och bland de som kommer är det långt ifrån alla som besöker restaurangen.

Under en period övervägde hon att söka kulturstöd på grund av sammankopplingen med museet. Men hon ändrade sig eftersom det skulle ha inneburit att omställningsstödet från Skatteverket hade uteblivit.

Lotta Dracke efterlyser nu en ändring av systemet – som anpassas till verksamheters olika situationer och behov.

– Man kan inte dra alla över samma kam. Politikerna behöver komma ut i verkligheten och prata med oss för att veta vilken typ av stöd som bäst gynnar olika restaurangverksamheter.

Förutom restaurangen driver Lotta Dracke enligt avtal även event för konferens- och kongressbesökare. Ofta handlar det om att anordna stora sittningar för besökare, i anslutning till museet. Inte heller det har varit möjligt under pandemin.

– Jag hade fyra konferenser inbokade i  januari, men nu är allt avbokat både i januari och februari, förutom en liten middag.

Vad hade det betytt för dig om det hade gått att genomföra eventen?  

– Pengarna jag sökt från Tillväxtverket för juli, augusti och september har jag inte sett skymten av än. Så konferenserna hade kanske räddat mig och gjort att förlusten blivit mindre under första kvartalet. Just nu med den nya coronavarianten, alla restriktioner och politiker som inte förstår, ser det mörkare ut än någonsin. Jag är hela rädd att för att gå i konkurs.