Annons

Köpmansmagasinet utvecklar verksamheten – fler ska lockas till sydkusten

zoom Ny restaurang och nya aktiviteter på Köpmansmagasinet ska locka fler till Smygehuk.  Foto: Pressbild
Ny restaurang och nya aktiviteter på Köpmansmagasinet ska locka fler till Smygehuk. Foto: Pressbild
NYHETER. Ny restaurang och nya aktiviteter på det anrika Köpmansmagasinet. Det är några av satsningarna som ska locka fler besökare till Smygehuk – och i förlängningen stärka besöksnäringen längs Sydkusten.
Annons

Köpmansmagasinet i Smygehuk är en av Sydkustens mest anrika byggnader och lockar med utställningar skapade av lokala konstnärer och hantverkare. Men här finns potential att skapa mer aktivitet – och därför har Joanna och Mick Daly fått i uppdrag att utveckla verksamheten. De driver sedan det tidigare närliggande STF-vandrarhemmet Smygehuk  Lighthouse Hostel och har erfarenhet från flera skånska restauranger. Initiativet kommer från Stiftelsen Smygehuk, som äger magasinet och två andra fastigheter i området, och verkar för att för att utveckla den lokala turistnäringen.
– Hela området är unikt eftersom det ligger vid Sveriges sydligaste punkt, säger Mikael Rubin, ordförande för Stiftelsen Smygehuk. Joanna och Mick har visat att de brinner för
verksamheten i kommunen. De kommer att arbeta för att ordna olika aktiviteter som kommer att höja områdets attraktionskraft och locka ännu fler besökare. Det kan handla om konserter och andra kulturevenemang, men också om att hyra ut lokalerna för till exempel bröllop och födelsedagar.
Stiftelsen Smygehuk planerar även att förvandla en före detta disponentvilla i Smygehuk till en restaurang som kan komplettera det nuvarande matutbudet, som består av ett kafé och ett rökeri i Smygehuk.
– Villan har ett fantastiskt läge med utsikt över havet, säger Mikael Rubin. Vi vill göra om den till någon form av restaurang och ambitionen är att Tareq Taylor, Leif Mannerström eller
någon annan känd kock blir en del av det. Men vem det blir är en senare fråga, först måste villan renoveras och moderniseras.
Enligt Mikael Rubin, som även är kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, finns det många besöksmål längs Sydkusten som kan gynnas av nysatsningen.
– Tanken är att det här ska fungera som en dragare för andra besöksmål i kommunen. Här finns till exempel kalkugnarna i Östra Torp, Hallongården, Axel Ebbes konsthall,
Trelleborgen, flera småbåtshamnar och Skateholm, som har Sveriges äldsta bosättning.
Ambitionen är att knyta samman allt till en attraktiv helhet och skapa en levande bygd året runt.