Sedan Jimmi Eriksson, Sveriges nya kandidat i Bocuse d’Or, korades i oktober har teamet arbetat dagligen med förberedelser inför finalen.
Laget består förutom av vinnaren av Guide Michelin-belönade Tommy Myllymäki som president, Thilda Mårtensson, tidigare mästaren i Commis Award för kvinnliga kockar, som commis och den mångårige och internationellt erfarna kocken Martin Brag som coach.
– Vi är ett kärngäng som delar en grundfilosofi kring mat. Det är Jimmi och hans mat som står i centrum men alla i teamet spelar en avgörande roll för helheten, säger Martin Brag, vars främsta uppgift som coach är att hålla koll på tiden och att schemat följs enligt plan.
– Jag får ju inte röra själva maten under tävlingen utan står i det som kallas “boxen”, Tävlingsköket. Förhoppningsvis kan jag hålla nere pulsen och leda de andra lugnt och sansat, säger Martin Brag.
Rådjur, keso och potatis
Teamet har i dagarna fått uppgifter om rätterna och råvarorna i finalens två tävlingsmoment. Medan den första, som består av rådjurssadel, rådjursstek och anklever, måste innehålla keso och gräddfil så ska den andra bestå av vegetariska rätter baserade på potatis.
– Vi måste använda någon av sorterna Coronada, Anuschka eller Madison, säger Martin Brag.
Bocuse d’Or som grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse avgörs vartannat år i Lyon. Inför Europafinalen i Budapest den 23-24 mars är det svenska teamet “supertaggade”.
– Sverige är alltid farliga i de här tävlingarna. Ambitionen är att hamna på pallen – självklart med sikte på guld, säger Martin Brag.