Annons

Stor förvÀntan inför avgörandet i Kockduellen

zoom Astrid Andersson och Angelin Kongpachith. Till vÀnster: deras gyoza. Foto: Bild frÄn presentationsvideo
Astrid Andersson och Angelin Kongpachith. Till vÀnster: deras gyoza. Foto: Bild frÄn presentationsvideo
NYHETER. Niondeklassarna Angelin Kongpachith och Astrid Andersson i HÀssleholm Àr tvÄ av eleverna som tÀvlar i finalen i Stockholm 31 mars.
Annons

Angelin Kongpachith och Astrid Andersson, som representerar Internationella engelska skolan i HÀssleholm, Àr tvÄ av eleverna som nu tagit sig vidare till finalen i Kockduellen. Den matrÀtt som tog duon hela vÀgen till Stockholm bestÄr av japanska dumplings, gyoza, och liksom övriga tÀvlande anvÀnde de sig av Anammas formbara veganska fÀrs som huvudrÄvara.

– Vi förstod att mĂ„nga skulle göra pannbiffar, köttbullar eller liknande och ville göra nĂ„gonting annorlunda, förklarar de nĂ€r Besöksliv ringer upp.

Gillar att experimentera i köket

BĂ„da pratar entusiastiskt om tjusningen med att laga mat och det visar sig att Angelin – trots sin unga Ă„lder – faktiskt har viss erfarenhet av restaurangkök.

– Min mamma och pappa driver en restaurang dĂ€r jag hjĂ€lper till ibland, det Ă€r nĂ„gonting jag verkligen gillar att göra. I köket hemma gillar jag att experimentera och testa nya saker, sĂ€ger hon och fĂ„r medhĂ„ll av Astrid.

– Jag var jĂ€tteintresserad av matlagning och bakning redan som liten, minns hon.

Klimatsmart och hÄllbart

De berÀttar att intresset för matlagning Àr stort bland folk i deras Älder och att en del av förklaringen kan finnas i populÀra klipp pÄ sociala medier och plattformar som Youtube och Tiktok. Genom hemkunskapen fÄr de Àven en medvetenhet kring hÄllbarhetsfrÄgor.

– Maten stĂ„r för mycket koldioxidutslĂ€pp, dĂ€rför var det viktigt för oss att rĂ„varorna var nĂ€rproducerade och klimatsmarta nĂ€r vi skapade vĂ„r rĂ€tt. Vi försökte ocksĂ„ anvĂ€nda sĂ„ mycket som möjligt av grönsakerna, Ă€ven delar som annars brukar slĂ€ngas, förklarar Angelin.

– Hemma har vi med oss det och försöker till exempel anvĂ€nda sĂ„dant som hĂ„ller pĂ„ att gĂ„ ut i datum, tillĂ€gger Astrid.

Kocken har fÄtt ny status

Förutom tio förvÀntansfulla skolor vÀntar Àven en jurygrupp nyfiket pÄ vad som presenteras den 31 mars. I juryn ingÄr bland andra Christofer Ekman, kökschef pÄ Restaurangakademien, som tror tÀvlingen har stor betydelse för att öka intresset för besöksnÀringen bland unga.

2022 Àr sjÀtte Äret i rad som Visita arrangerar Kockduellen i syfte att locka högstadieelever till besöksnÀringen och Christofer Ekman har Àven noterat att restaurangbranschen numera betraktats med nya, mer positiva, ögon bland unga.

– Jag kommer ihĂ„g nĂ€r jag gick nian att kockyrket var nĂ„gonting man sĂ„g ner pĂ„. Men sedan dess har yrket fĂ„tt en otrolig statushöjning och dagens kock Ă€r bĂ„de en utbildare och folkbildare pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€n förr, sĂ€ger han.

LÄS MER: Kockduellen – full fart i Ă„rets tĂ€vlingar