Annons

Commis med tydligt mål: ”Om tio år tävlar jag i Kock-VM”

zoom Thilda Mårtensson, vinnare i Commis Awards
Thilda Mårtensson, vinnare i Commis Awards
NYHETER. I Kock-EM delar hon köksbåset med vår svenske kandidat. Thilda Mårtensson, 20 år - har den viktiga rollen som kockassistent.
”Det är en dröm som går i uppfyllelse”, säger hon.
Annons

Den här veckan går Kock-EM av stapeln i Budapest. Sist ut, i dag torsdag så intar Thilda Mårtensson position i det svenska tävlingsbåset.

– Jag är sjukt taggad och går in i allt jag gör med hundra procent, säger hon till Besöksliv.

Kocken Thilda Mårtensson gick ut gymnasiet på Stockholm hotell- och restaurangskola vid Globen så sent som 2020. Samma år kammade hon hem en vinst i Commis Award.

Började som 17-åring

Med andra ord är hon redan prisad i rollen som köksassistent. Även om Thilda redan som 17-åring fick jobba bak i kulisserna vid den förre kandidaten Sebastian Gibrands träningar som en slags extra assistent. Nu är det hon, kandidaten Jimmi Eriksson och coach Martin Brag som utgör det svenska laget i Kock-EM.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag minns hur jag som tolvåring såg Tommy Myllymäki på tv när han skulle tävla i EM första gången och då tänkte jag att det där ska jag också göra, säger Thilda Mårtensson.

Blir coachad för scenskräcken

Thilda har alltid älskat matlagning och vetat att hon ska bli kock från en väldigt tidig ålder.

– Jag berättade för min dagisfröken att jag skulle ha en restaurang när jag blev stor och att hon skulle komma och äta hos mig då. Hon hörde av sig till mig och berättade det efter att hon sett mig på Nyhetsmorgon när jag vann Commis Award.

Tävlingshjärnan driver henne framåt, Thilda vill alltid bli bättre, överkomma nya utmaningar. Ur egen ficka bekostar hon just nu en mental coach för att bli av med scenskräck och kunna skärpa sitt fokus.

Har din coach många andra 20-åriga kunder?

– I sportvärlden har han flera som tagit SM och EM-guld och jag tror att han haft en till kock.

När hon jobbar på restaurang trivs hon bäst i varmköket. Som så många andra unga aspirerande kockar har hon fått jobba sig dit via ”kallis”, kallköket.

– Jag förstår att man måste börja så, man får en bra grund och helhetsbild där. Men när jag gjort ett halvår i kallis på Sturehof gick jag till mina chefer och bad att få komma vidare – de lyssnade på det och jag fick nästa lediga position. Duktiga kökschefer som lyssnar på och vill se att man utvecklas är viktigt.

På samma vis är kommunikationen i köksbåset på Bocuse d’Or A och O. Att laget håller ihop är nyckeln till framgång liksom att beta av prepplistan metodiskt.

– Jag föredrar att tävla i lag. Jag har också tävlat basket där vi var ett jättehärligt team i tolv år, att vinna tillsammans är en helt annan grej än att vinna själv. Att förlora tillsammans är också lättare om man är fler.

Du har sagt att ditt långsiktiga mål är att själv tävla som kandidat i Bocuse d’Or?

– Om tio år ska det ske. Jag har även en dröm om Juniorkocklandslaget, att vinna San Pellegrino Young Chef och Årets Kock.

Har du något tips till andra unga kockar som också vill tävla?

– Följ din dröm! Strunta i om folk runtomkring säger att du siktar för högt. Ingen trodde på mig när jag sökte till San Pellegrino men jag kom med. När jag kom till tävlingen var alla typ 28 år och jag var bara 18.