Siggesta Gård, hotell och konferensverksamheten på Värmdö utanför Stockholm, har ofta kontakt med lokala eldsjälar. Genom Facebookgruppen Välkommen till Värmdö, som organiserar Värmdöbor kring insamling och hjälper nyanlända på en mängd vis, har flera personer fått jobb inom gårdens verksamhet.
Den här våren har människor som just anlänt till Sverige från krigsdrabbade Ukraina fått möjlighet till anställning. Susanne Blomberg är vd för Siggesta Gård.
– Hitintills har vi fått in över trettio svar på annonsen vi publicerade i gruppen Välkommen till Värmdö. Vi började med att öppna upp gården för barn från Ukraina som vill komma hit och leka och erbjuda våra lokaler för insamlingar, men så påpekade en av våra medarbetare att vi borde annonsera efter personal på samma tillvägagångssätt, säger hon.
Tips till andra i branschen
På Siggesta Gård jobbar flera personer som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 från både Eritrea och Pakistan, de hamnade på gården via kommunens jobbstödsprogram. Men att själv kontakta arbetssökande nyanlända genom en lokal Facebookgrupp skyndar på processen menar Susanne Blomberg.
– Ja, det går ju mycket snabbare och vi kan hjälpa till fortare helt enkelt. Mitt tips till andra i branschen är att söka upp lokala, engagerade grupper som har tagit emot och huserar människor från Ukraina. Det går snabbare när det finns en svensk kontaktperson som kan hjälpa till med språket och kontakter.
Kom till Sverige med sina barn
I nuläget jobbar två personer från Ukraina på Siggesta Gård. Att tala engelska är en fördel men inget krav. I personalen finns flera anställda från Polen och de kan kommunicera bra med de från Ukraina.
– Vi har anställt två kvinnor inom housekeeping hos oss, de är inhysta hos familjer i närheten. De hade bott en vecka i skyddsrum och en vecka i en bil. Vi träffades när de varit i Sverige i en vecka, de är mellan 25 och 30 år och kom till Sverige med sina barn, den ena kvinnan har en bebis på åtta månader. De mejlade till oss och skrev att de sett annonsen och var intresserade av jobb.
En möjlighet att leva här och nu
Siggesta Gård har löpande intervjuer med fler arbetssökande från Ukraina inför sommarsäsongen och Susanne Blomberg rekommenderar fler aktörer i besöksnäringen att lösa personalbristen med rekryteringar av nyanlända från Ukraina.
– Vi har behov av ungefär tio personer, om vi hittar rätt kompetenser. Vår bransch är en framtidsbransch och ger möjligheter att starta ett nytt liv här, det handlar inte om snabba lösningar för någon utan en möjlighet att kunna leva här och leva nu.