Efter ett uppehåll under pandemin kunde äntligen de Nordiska Mästerskapen för köks- och serveringspersonal åter äga rum. I år gick tvådagarstävlingen av stapeln i Reykjavik på Island.
Ingen pallplacering
Kampen gjordes upp mellan Sverige och Visitas systerorganisationer från Island, Norge, Danmark och Finland.
– Vi är väldigt nöjda med vår insats och tyckte att det gick bra. Vi fick visserligen ingen pallplacering men vi är ändå nöjda, säger Ellen Hetten från Bouqerian i Göteborg, som tävlade i klassen Servering tillsammans med Tage Dahlberg, Sjöbaren Haga i Göteborg.
– Vi gjorde det på vårt sätt och det föll inte juryn i smaken helt enkelt, säger Tage.
Skött förberedelserna på egen hand
Det mesta av förberedelserna inför tävlingen har de skött på egen hand. Men de har också haft hjälp av coachen Markus Nyberg.
– Vi var nere några gånger på Markus restaurang Mat och Destillat i Lund och tränade och fick råd, säger Ellen.
Blindtest och fileing
Tävlingen innehöll flera moment, bland annat blindtest av viner, teoriprov, servering och dukning, fileing av apelsin och ananas med mera.
– Jag tycker att vi var bäst på serveringsmomentet, där vi fick servera en 5-rätters lunch. Där dansade vi som bäst, säger Tage.
Viktig erfarenhet inför framtiden
Trots att de blev medaljlösa är erfarenheten något som de båda kommer att bära med sig i sina karriärer.
– Vi har lärt oss väldigt mycket, vilket man alltid gör när man testar nya saker. Och det har varit kul att se hur olika länder jobbar. Det var ingen som tänkte och gjorde likadant, säger Ellen.
– Det är alltid roligt att tävla. Man kan ju tävla i allt, säger Tage och skrattar.
– Det är också ett bra sätt att kunna visa upp sig och ett sätt att få fram bra yrkesfolk på. Dessutom får man möjligheten att bygga kontakter utanför landets gränser, säger Tage.