Under förra sommaren kunde Hernö Gins destilleri, beläget strax utanför Härnösand, räkna till 5000 besökare på sju veckor – och det helt utan reklam.
– Då fanns inte en bädd över vare sig på de regionala hotellen, på campingarna eller vandrarhemmen. Vi skulle kunna mångdubbla vårt antal besökare, men då krävs fler bäddar, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin och räknar dessutom med att besöksantalet växer till 7–8 000 den kommande sommaren.
Nöjd med den lokala förankringen
För ett och ett halvt år sedan tog Hernö Gin över planerna på ett nytt hotell i Härnösand. Tidigare drevs idén av Sundsvallsbaserade Södra Berget med hotellägaren Patrik Attini i spetsen, som tillsammans med kommunen tagit fram en godkänd detaljplan.
Nu är det klart att två lokala entreprenörer går in som ägare och finansierar bygget tillsammans med Hernö Gin. Jon Hillgren är riktigt nöjd med den lokala förankringen.
– Det är så otroligt roligt att vi lyckats få ett lokalt bolag att ansvara för hela bygget och därtill klirrat nästan hela finansieringen lokalt. Vilken urkraft det finns i Härnösand och Höga Kusten, säger han och lägger till att stödet också varit stort från kommunen och det regionala turistbolaget.
Gagnar hela regionen
För destilleriets del innebär det att man nu kommer kunna erbjuda besökare en mer omfattande helhetsupplevelse med ginprovning, mat och boende, men Jon Hillgren är noga med att påpeka att hotellet gagnar hela regionen.
– Höga kusten är ju långt mycket större och det handlar inte bara om Hernö Gin. Det är hett och kommer att fortsätta att öka som destination, säger han.
Planerar nya ginbarer
Hotellbygget är planerat att sätta gång sent under hösten 2022 och beräknas vara klart för öppning 2024. Det kommer ha nio våningar och ligga havsnära och centralt beläget i Härnösand med flera barer, restaurang, konferensanläggning, spa och intilliggande simhall.
I början av april tog Jon Hillgren emot ett diplom från Gastronomiska Akademien, med motiveringen: ”För att ha skapat Sveriges första renodlade gindestilleri med världens bästa gin”. Och planerna för Hernö Gin stannar inte enbart vid ett hotell.
På ett år har bolagets försäljning ökat från 26 till 36 miljoner kronor och efter att ha öppnat en bar på Södermalm i Stockholm förra hösten, finns nu planer på ytterligare en bar.
”Skulle gynna besöksnäringens oerhört”
I december 2021 lanserades en ny, statlig utredning som föreslår att försäljning i begränsad mängd ska tillåtas i anslutning till besök eller provningar hos småskaliga producenter.
Men om utredningens nuvarande förslag går igenom kommer Hernö Gin inte ges möjlighet att sälja sin gin via gårdsförsäljning.
– Utredningens förslag är begränsande på det sätt att företag som faktiskt klarar av att leva på sin verksamhet och därmed säljer över en viss angiven volym inte får delta. Skulle det ändras och vi tillåts sälja gin via gårdsförsäljning, kommer det att gynna besöksnäringens oerhört, säger Jon Hillgren.
Siktar mot börsen
Nyligen började börshandeln med ett annat destilleri i Höga Kusten, High Coast Distellery som noterades på Nasdaq First North Growth Market. Och även Hernö Gin har siktat in sig på börsen.
– Vi har precis gått ut med att vi jobbar mot att noteras inom tre år. Vi är ju mer än 3000 ägare idag och med en börsnotering så blir det ju lättare att få tillgång till kapital och gör det lättare för ägarna att handla i aktien, säger Jon Hillgren, som tillsammans med familjen i dag kontrollerar 65 procent av Hernö Gin.