I den färska rapporten presenteras siffror från SCB som med stor tydlighet visar besöksnäringens betydelse för att minska utanförskap. Som exempel kan nämnas att näringen anställer mer än dubbelt så hög andel arbetslösa med utomeuropeisk bakgrund som vård och omsorg och fyra gånger så stor andel som handeln.
– Vi som jobbar inom besöksnäringen känner till det här sedan tidigare, men vi upplever samtidigt att det inte riktigt når fram till våra beslutsfattare. Vi vill tydliggöra hur bra vi är som jobb- och integrationsmotor och satsar nu på att ta ut både kommun- och riksdagspolitiker i våra verksamheter för att lyfta de goda exemplen. Vi måste visa nyttan med det vi gör, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.
Tappade medarbetare under pandemin
Samtidigt poängterar hon att det krävs rätt förutsättningar för att branschen ska kunna växa och ytterligare minska utanförskapet. En permanent sänkning av arbetsgivaravgiften för unga är ett av förslagen som nämns i rapporten. En temporär sänkning infördes i januari 2021, efter påtryckningar från bland annat Visita, men gäller i nuläget bara fram till mars 2023.
– Pandemin förde med sig att många tappade medarbetare och drog på sig stora skulder. Det finns en stor oro inför att beslutet löper ut och de ökade kostnader som det kommer innebära. Och det börjar bli bråttom. Ska det hända någonting måste det in i höstens budget för 2023.
Upplever du att det finns förståelse hos beslutsfattarna vad gäller besöksnäringens utmaningar?
– Ja, jag upplever att de lyssnar på oss och att man fått upp ögonen för näringen på ett annat sätt än förr. Sedan vet vi inte hur det slutar förrän det är dags att gå in i regelrätta budgetförhandlingar. Men det är absolut ingen låst situation, säger Anna Wallén.