De finns i varje storstad. Tillsammans med de mest traditionstyngda hotellen, beryktade barerna och kända teatrarna utgör de den stadiga puls som präglar en plats och skapar stadens dna. Bra restauranger finns det många av, men riktiga krogklassiker förtjänar sitt epitet med tiden. Wasahof, ovanför Vasaparken i Stockholm, är just ett sådant ställe som utgör själva definitionen av benämningen.
Behöver tydlig affärsidé
Verksamheten huserar på en adress där det drivits restaurang i över ett sekel och där samma familj drivit franskinspirerad bistro sedan 1969. Här är musiken lika viktig som innehållet på menyn och både kultur och mat tar plats i bar och matsal. Patrik Cornelius, son till krögarparet Lennart och Lisa Holmberg som drev restaurangen till 1990-talet, är sommelier och hans bror Fredrik är Wasahofs köksmästare.
– Ska man klara sig bra som företag så är en tydlig affärsidé en mycket god idé, man måste stå på sig och inte ge upp, säger Patrik Cornelius som också är civilekonom och förutom att vara restaurangens sommelier driver han även Wasahofs alla kulturevenemang.
Opera varje lördag
I matsalen, vars väggar pryds av dekorationsmålaren Gösta Hallenkreutz Bellmansmotiv har restaurangens gäster bjudits på opera varje lördag i över femtio år. Sedan något år tillbaka är pianisten Ludvig Nilsson konstnärlig ledare och ansvarig för musiken på Wasahof.
– Jag spelar ju med ryggen mot gästerna och även om inte alla vet vad som vankas så skulle jag säga att 99,9 procent blir mycket glada av att få uppleva musiken, säger han.
Patrik Cornelius berättar att hans bror Fredrik hämtar inspiration från bistrokulturen i Frankrike och erbjuder en bred meny med allt från skaldjursplatå, gratinerad hummer och fina fisken till välhängda biffar och rumstempererade franska ostar.
– Vår specialitet är ostron, och så tycker vi väldigt mycket om att överraska våra gäster med det lilla extra. Det har vi gjort på lördagarna i 53 år, säger han.
Fler sångare än gäster
SVT:s Rapport var till och med på plats och gjorde ett inslag från Wasahof om hur restaurangens operalördagar påverkades av restriktionerna under pandemin. Ibland kunde det vara fler sångare än gäster i matsalen, men man försökte ha musiken i gång så länge det gick. Ludvig Nilsson bjuder in de sångare och musiker som han tror passar in.
– Ibland har han tagit hit en hel klass från Operahögskolan, säger Patrik Cornelius förtjust och tipsar om att gästerna kan tjuvkika på kommande program på Wasahofs hemsida.
Han menar att varje stad med självaktning borde ha opera på krogen, något som han anser verkligen ger krydda åt en restaurang. Han understryker att eftersom det handlar om opera måste artisterna hålla extra hög nivå och verkligen kunna ta rummet om de ska framträda på den här typen av restaurang. De ska vara säkra, trygga och kunna ta gästerna med storm.
– För någon vecka sedan var operasångaren Richard Hamrin, baryton, här och showade rejält. Det slutade med allsång till sången ”Till havs” och jag bara satt och skrattade framför pianot och försökte hänga med, berättar Ludvig och lägger till:
– Även om man inte är van vid opera så är musikupplevelsen något i särklass. Man blir helt enkelt träffad av ljudvågorna.
”Det ska hända saker!”
Att fylla lördagskvällarna med musik är bara ett av flera sätt som Wasahof håller kontakten och underhåller gästrelationerna. Föreningen Wasahofs vänner bjuds regelbundet in till event med kulturella förtecken och restaurangen har till och med en egen bokklubb.
– Det är viktigt att hitta på grejer utöver det vanliga. Det ska hända saker! Bokklubben ses fem gånger om året, den läser Nobelpristagaren och Augustprisvinnaren och sen följer en livlig debatt om vad vi ska läsa. Vi har till och med haft en akademiledamot på besök i klubben. Är man med i Wasahofs vänner är man välkommen på bland annat operalunch och kammarmusik i vår festvåning, då försöker vi matcha mat och musik, säger Patrik Cornelius.
Ett före och efter ombyggnaden
Under pandemin stängde Wasahof under ett halvår, det gav möjligheter till att ta tag i en efterlängtad omgörning då matsalen byggdes ut och baren flyttades. I linje med restaurangens kulturintresse anlitades Tham & Videgård Arkitekter, aktuella med en utställning om sin arkitektur på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm.
– Ombyggnaden är en stor förändring för oss men en investering som har inneburit att vi kunnat förstärka vår affärsidé ytterligare. Nu är det lättare att komma fram till borden och att genomföra våra föreställningar. Vi har skapat ännu bättre förutsättningar för kultur, säger Patrik Cornelius.
– Vi är inne i en ny era nu. Det finns ett före och ett efter ombyggnaden av Wasahof, Jag tror det blir bra för alla och det är fantastiskt att det underlättar för musiken, säger Ludvig Nilsson.