Annons

Stadshuskällaren firar 100 år

zoom Maria Stridh, vd för Mässrestauranger, som driver Stadshuskällaren sedan 2012. Foto: Pressbild
Maria Stridh, vd för Mässrestauranger, som driver Stadshuskällaren sedan 2012. Foto: Pressbild
NYHETER. Anrika restaurangen fyller egentligen 101 år – öppnade året innan Stockholms stadshus invigdes på midsommarafton 1923.
Annons

Den stora tegelbyggnadens spira med de tre kronorna har i år prytt Stockholmssiluetten i 100 år. Stockholms stadshus är förmodligen Sveriges mest kända byggnad, mycket tack vare den årliga Nobelbanketten i Blå hallen.

I husets källare vid Östra längan, med ingång från Stadshusbron, ligger huvudentrén till restaurang Stadshuskällaren. Här leder en bred svängd trappa ned till kapprummet där väggarna domineras av rött murtegel.

Den anrika restaurangen stod faktiskt klar året innan stadshuset blev färdigt, midsommarafton 23 juni 1923, berättar Maria Stridh, vd för Mässrestauranger, som driver Stadshuskällaren sedan 2012.

Gammalt lunchrum blev restaurang

– Stadshuskällaren var färdig i april 1922 med ett tillhörande lunchrum i bottenvåningen för tjänstemän och övrig personal. Detta lunchrum kallas idag för Ragnars Skafferi, tidigare Restaurang Eken, säger hon.

Stockholms Stadshus är ritat av Ragnar Östberg (1866–1945) och Stadshuskällaren av Carl Melichior Wernstedt (1886–1973). Bland stolar och bord har även konstnärerna Einar Forseth och Yngve Berg bidragit med vägg- och takmålningar.

Sedan starten 1922 bedrevs verksamheten av Sveriges Allmänna Restaurangbolag (SARA) fram till konkursen 1992. Därefter har flera restaurangbolag varit inblandande i verksamheten.

År 2012 gjorde Stockholms stad den första riktiga upphandlingen, där uppdraget gick till Mässrestauranger som bedriver verksamheten under bolaget Stadshusrestauranger.

– Förutom själva restaurangen driver vi också hela bankettverksamheten i Blå hallen och Gyllene salen samt lunchserveringen, som ligger inne på Borgargården. Stadshuset är också Stockholms representationshus, vilket vi tar på stort allvar, säger Maria.

Höga kulturhistoriska värden

Historien sitter i det 100-åriga väggarna som idag är blåmärkta av Stadsmuseet, det vill säga lokalen bedöms ha ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Under 2012 genomgick Stadshuskällaren en omfattande renovering.

– Våra företrädare hade gjort ganska mycket åverkan på lokalen. När vi tog över la vi mycket möda på att återställa det mesta, tillsammans med den svenska formgivaren Jonas Bohlin som har blandat nutida svensk design med den ursprungliga 1920-talsinredningen.

Idag är Mässrestauranger, inklusive Stadshuskällaren, certifierad av flera miljömärkningar, bland annat Krav och Svanen.

– Vi bestämde att bli Svanen-märkt redan 2008 med anledning av att vi är så stora och därmed också kan påverka leverantörer och producenter. Vi har ett ansvar, tycker vi, att påverka utvecklingen i rätt riktning, säger Maria och tillägger:

– I Stadshuskällaren har vi valt att hylla de svenska råvarorna och teknikerna. Vi arbetar under parollen: I skogen. I stan.

Hur blir 100-årsfirandet?

– Vi kommer att ha flera händelser under året, som också sammanfaller med att Stockholm också är Europas gastronomiska huvudstad under 2023. Så vi planerar flera aktiviteter kring det här, men planen är inte ännu fastspikad, säger Maria.

– Stadshuset har ett gediget program under både våren och hösten. Kulmen är förstås midsommarveckan. Vi från Stadshuskällaren kommer att givetvis att vara inblandade i hela firande som innefattar måltider, tillägger hon.