För ett par veckor sedan tillträdde Jan Eriksson som vd på Gröna Lund. Besöksliv fick en pratstund med honom om hans planer som chef för tivolit som fyller 140 år i år.
– Jag är ju ny i vd-rollen på Gröna Lund, men har jobbat inom koncernen som CIO på Parks and Resorts sedan 2017, så jag är ju bekant med flera delar av verksamheten redan. Nu får jag ett bredare åtagande och ett större ansvar inom Gröna Lund. Det känns jättespännande, säger Jan Eriksson.
Vad har gjorde du innan du började på Parks and Resorts?
– Dessförinnan jobbade jag på nyhetsbyrån TT i drygt tio år. Det var en ren slump att jag hörde talas om CIO-tjänsten på Parks and Resorts.
Vad ser du mest fram emot att ta tag i?
– Jag ser fram emot att ta med mig den inblick och den erfarenhet jag fått från de olika parkerna i min roll som VD på Gröna Lund. Detaljplanen för att skapa ett helt nytt tivoliområde på Grönans nuvarande parkeringsområde godkändes äntligen förra sommaren. Det är ett långsiktigt arbete som vi hoppas kunna vara klara med 2027.
– Nyckeln till utveckling är att bredda vårt erbjudande, exempelvis i form av evenemang under off-season. Ett exempel är evenemanget Winter Wonderland som vi lanserade i vintras. I år firar Gröna Lund dessutom 140 år som vi ska fira ordentligt. Så det finns mycket att se fram emot!
Vad karaktäriserar ditt ledarskap?
– Jag är en lagspelare men tycker också det är viktigt med frihet och eget ansvar. Alla medarbetare här är del av ett maskineri och för att vi ska nå framgång är vårt samarbete viktigt.
Vad är speciellt med Gröna Lund som arbetsplats?
– Vi har förmånen att glädje är en del av vår leverans och det återspeglar också hur det är att jobba här. Målsättningen är att om våra medarbetare tycker det är roligt att jobba i parken, blir det roligt att komma hit som gäst. Glädjen och inställningen till arbetet hos oss skapar en positiv spiral.
– Gröna Lund är också en rolig organisation, som fungerar som ett eget litet samhälle med många väldigt olika roller. Vi har ju allt ifrån snickare, trädgårdsmästare och elektriker till HR-specialister och vi växer från en liten organisation på 150 helårsanställda till drygt 1 500 medarbetare när parken öppnar i slutet av april.
– Gröna Lund är en anrik plats i sig, så man känner verkligen historiens vingslag när man kommer till jobbet.
Parks and Resorts är en av Sveriges största arbetsgivare för unga, vilket ansvar innebär det?
För många säsongsarbetare är ett jobb på Gröna Lund deras allra första anställning. Så det är ett stort ansvar och vi jobbar väldigt aktivt med vårt arbetsgivaransvar. Vi har också en unik möjlighet som företag i och med att vi har så mycket unga talanger som jobbar hos oss, många av dem studerar och har redan en massa kompetens.
– På Gröna Lund har allt ifrån blivande HR-specialister till dataprogrammerare som snurrar sockervadd och står vid spelhjulen under sitt sommarlov. Parks and Resorts har fått utmärkelsen Karriärföretaget 2023 för vårt arbete med karriärutveckling – och jag hoppas att vi i framtiden ska erbjuda ännu fler karriärvägar till de här talangerna.
– Vi jobbar också mycket med mångfald när det kommer till rekrytering och vi vill att våra gästers mångfald ska speglas i våra medarbetare. Vi rekryterar gärna äldre personer och jobbar med projekt för att anställda nyanlända. Det finns plats för alla på Gröna Lund, säger Jan Eriksson.