Med anor från 1800-talet ligger Hotel Montagne i hjärtat av den gamla bruksorten Åmmeberg, en bit utanför Örebro. Till en början var det ett hotell och casino för utländska tjänstemän som besökte den gamla zinkgruvan som finns i byn.
För två år sedan påbörjades en omfattande renovering av det numera K-märkta huset.
– Utvändigt är det vissa restriktioner vi måste följa. Inomhus har vi gjort det som behövs enligt nuvarande bestämmelser och reglementen. Exempelvis har de gamla fönsterna från 1920-talet fått en ny glans och i entrén finns det gamla marmorgolvet kvar i nytt lyster. Även en del av parketten har vi bevarat, säger Johan Lundh, delägare och vd på Hotel Montagne.
Var tänkt som ett fritidshus
Johan Lundh är en av sex delägare. Tanken med renovering var initialt att delägarna skulle nyttja det gamla huset för egen del, som ett fritidshus. Men när Johan kom in i bilden i augusti förra året bestämde de att huset skulle förbli ett hotell.
– Det är ett boutique-hotell, som erbjuder en familjär känsla och ska locka både de som söker ett aktivt äventyr med exempelvis sportfiske, golf eller vandring och de som önskar dagar med avkoppling och härlig atmosfär, säger han
Hotellet har 31 bäddar fördelat på 12 rum med utrymme för konferensgrupper. Den nya matsalen har även uteplatser för 50 personer, med utsikt över en av de två sjöarna som omringar hotellet.
En unik byggnad
Redan innan hotellet öppnat har det blivit en del av kedjan Countryside Hotels.
Varför har ni valt det samarbetet?
– Det har ett utbud av en särskild typ av boende, som slott, värdshus och herrgårdar, där vi tycker att vi passar in. Vi vill kunna nyttja kunskapen som finns i organisationen, så Countryside Hotels var för oss det bästa valet.
Ni är ju varken ett slott, värdshus eller en herrgård, vad är det för hus egentligen?
– Det är svårt att sätta en benämning på det. Det är ett brukshotell i grund och botten och ett riktigt fint stort gammalt tegelhus, med tegel från Hammars. Hur det benämns spelar nog inte så stor roll, det viktiga är att det är unikt. Och det är det, säger Johan Lundh.