Under en kväll i maj ska eleverna i årskurs 3 på Dragonskolan i Umeå, som går restaurang och livsmedel lärlingsprogrammet, få driva en restaurang i egen regi. Den 17 maj släpper Clarion Hotels restaurang Nòr tyglarna lösa i de kommande branschstjärnornas händer.
Under kvällen serveras mat från en egenkomponerad meny, som eleverna har skrivit recepten till.
– Jag kommer att få agera kökschef. Det är en tre och fyrarättersmeny under temat vår som vi ska servera med härliga primörer, säger Linnea Larsson, 18 år, som går sista året på utbildningen.
Får fullt ansvar
Att få ta det här stora klivet från skolbänken ut i verkligheten är något som hon och hennes klasskamrater ser fram emot.
– Vi har gjort praktik tidigare, men det här är att ta ytterligare ett steg där vi får ansvaret fullt ut. Det känns jättekul, och att få göra det tillsammans med klassen.
Linnea kommer från en matintresserad familj och har alltid gillat att laga mat. Att välja den här utbildningen var för henne därför ett självklart val.
– Det är kul, och utbildningen har blivit mycket än bättre än vad jag trodde när jag började.
Visita-certifierad utbildning
Dragonskolan i Umeå driver en av de första Visita-certifierade restaurang- och livsmedel lärlingsutbildningarna i landet.
– Det här är en möjlighet för eleverna att vara ute på plats. Att kunna testa sina kunskaper och få prova på riktigt i ett team, där de enda bedömarna är gästerna. Precis som i verkligheten, säger Michael Milton, yrkeslärare på Dragonskolan.
Han ser gärna att fler restauranger tar vid för att eleverna ska få den här möjligheten.
– Det känns otroligt hedersamt att Clarion släpper alla tyglar för en kväll och ger dessa kunniga elever chansen att få prova att jobba i ett restaurangkök tillsammans under en kväll. Det är stort.
Unik möjlighet för eleverna
Det är första gången under Michaels tio år på Dragonskolan som eleverna har fått den här möjligheten.
– Det är unikt. Vi samarbetar med alla nästan alla restauranger i stan. Clarion arbetar bland annat under parollen We care och tyckte att det här var ett tillfälle att lyfta fram de unga nya stjärnorna i branschen.
Målet för kvällen för Linnea och hennes klasskompisar är att servera över 100 gäster.
– Jag vet att det kommer både släkt och vänner för att äta, och förhoppningsvis många fler. Det kommer att bli kul och väldigt lärorikt, säger hon.
Läs mer om utbildningarna som blivit certifierade