Igår var det dags för Stellagalans årliga forum med frågan ”Hur gick det sen? Kvinnors ställning i restaurangbranschen – dåtid, nutid, framtid” i fokus. Tanken var att knyta ihop det gamla med det nya och skapa en bild av hur framtida riktningar bör se ut för att skapa en hållbar bransch, förklarar Stellagalans Forums projektledare Maja Berthas och Ida Ström.
Varför har ni på valt just det här temat?
– Stellagalan är inne på sitt sjätte gala-år och vi kände att det var dags att samla tankarna. Vilka milstolpar har vi passerat, vart står vi nu men framför allt vart vill vi nå? För att kunna se framåt bör man även se tillbaka och därför valde vi en historisk tillbakablick, säger hon och fortsätter:
– Vårt samhälle bygger ju på det förgångna och gamla seder och bruk är det som skapat den bransch vi har idag – på gott och ont. Finns det saker man kan lära från historien som är appliceringsbara på vårt samhälle idag? Hur har samhället förändrats?
Blickar tillbaka och spanar framåt
Tillbakablicken stod forskaren och måltidshistorikern Richard Tellström för, i form av en summering av kvinnans historiska roll för svensk gastronomi, allt från hennes betydelse i bondesamhället, till utvecklingen av livsmedels- och restaurangbranschen.
Visitas analytiker Caroline Ehrenkrona delade även en spaning i form av statisk över kvinnlig representation inom olika grupper i restaurangbranschen. Trots lågkonjunktur, ökade restaurangpriser och räntehöjningar värdesätter och unnar sig den svenska konsumenten fortfarande restaurangbesök.
Jämställdheten ökar i branschen
Statistiken visar också att arbetet för att öka jämställdheten inom restaurangbranschen gett frukt. Det ser olika ut i olika grupper men framför allt syns en förändring inom ledarskapet i branschen.
– Män har länge varit majoritet i ledande positioner. Den utveckling vi ser nu är att andelen kvinnor i ledande positioner ökat senaste åren och fortsätter att öka. Det välkomnar vi, säger Caroline Ehrenkrona.
Varför är det så viktigt med en bra balans?
– Visita arbetar för att nå en balans av många olika skäl. Inte minst eftersom vi behöver ta tillvara på all tillgänglig kompetens för att våra medlemmar ska bli så framgångsrika som möjligt. Vi ser att balans kan vara positivt för en verksamhets lönsamhet, säger hon och förklarar:
– När vi tittar på aktiebolag med en omsättning som översteg 5 miljoner ser vi att lönsamheten i medianföretaget med jämn könsfördelning i styrelsen hade högre lönsamhet än de med övriga styrelsesammansättningar.
Varför är initiativ som Stellagalan viktiga?
– Visitas främsta uppdrag är att se till att vår bransch och våra medlemsföretag har de bästa förutsättningar att driva lönsamma företag. Besöksnäringen och restaurangbranschen ska ha schysta villkor där både kvinnor och män ska känna att de kan bidra och komma till sin rätt. Då är det viktigt att arbeta för en mer hållbar och jämställd bransch.
LÄS ÄVEN om förra årets Stellavinnare och varför Stellagalan önskar de inte fanns