Annons

Norrbotten får ännu en EU-konferens

zoom Midnattssolen blir ett exotiskt inslag, menar Johanna Ögren. Foto: Markus Alatalo / Ted Logart
Midnattssolen blir ett exotiskt inslag, menar Johanna Ögren. Foto: Markus Alatalo / Ted Logart
NYHETER. ”Ett fint erkännande av att vår arktiska strategi med hållbar turism fungerar”, menar Johanna Ögren, regional visitors development manager på Swedish Lapland.
Annons

NECSTouR är en europeisk organisation för regionala besöksnäringsföreträdare och vid organisationens årliga möte valdes Swedish Laplands Visitors Board och Region Norrbotten som värd och plats för mötet år 2024. En riktig fjäder i hatten och ett erkännande av regionens hållbarhetsarbete, enligt Johanna Ögren, regional visitors manager på Swedish Lapland.

– De vet att vi jobbar med hållbarhetsfrågor på ett tydligt sätt. Det som händer i Arktis är också bra för resten av världen eftersom det har en stor påverkan miljömässigt globalt. Undersökningar visar att Norrbotten just nu är den mest progressiva regionen när det gäller hållbarhet och det är man nog mer medveten om på europeisk nivå än på svensk nivå, säger hon och fortsätter:

– På våra möten är det många EU-kommissionärer som deltar och de nämner ofta Northern Sweden och vår gröna omställning som ett begrepp.

Exotiskt med Norrbotten

Den formella invigningen av det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd hölls även det i Norrbotten, närmare bestämt i Kiruna och Johanna Ögren tror att intresset för regionen kommer att bestå.

– När det annonserades ut att NECSTouRs möte skulle vara här så var det många som kom fram till oss och meddelade att de såg fram emot att komma hit och att de skulle passa på att stanna några extra dagar. Det är något helt annat att besöka norra Europa än städer som till exempel Barcelona och Paris – det är inte många européer som varit runt polcirkeln. Det blir ett exotiskt inslag och en upplevelse.

Turismen avgörande 

Turismen spelar en avgörande roll i den gröna omställningen och för att hålla regionen levande.

– Vi tittar på alla aspekter, inte bara de ekologiska utan även de sociala. Ute i glesbygden kan det vara direkt avgörande att vi har turismen för att kunna hålla till exempel restauranger och matvaruaffärer öppna.

Den ansvarstagande destinationen

Johanna Ögren nämner den arktiska strategin och det är ett begrepp som kommer att tydliggöras än mer inom en snar framtid.

– Vi har ett paraply som vi jobbar under, som vi precis har lanserat. Det handlar om ”Care for the Arctic”, som också är temat på konferensen. Hur ska vi bete oss för att den här platsen ska finnas kvar? Vi är traditionellt bra på att ta hand om vår plats på jorden här och det ligger i vår strategi att vara den ansvarstagande destinationen, säger hon och fortsätter:

– Den arktiska agendan, Care for the Arctic, vill vi ska fungera som en vägvisare för resmålets huvudintressenter. Syftet är att skapa engagemang för åtgärder som bidrar till lokalsamhällets välmående och kommande generationers möjligheter och behov.

Annorlunda konferens

Redan nu börjar förberedelserna för nästa års konferens och inom kort hålls ett första möte för att sätta planer och agenda.

– Vi kommer hålla på året runt och det ska bli väldigt kul. Vi har lärt oss mycket om vad vi ska göra och inte göra och vi tänker att det här kommer att bli lite annorlunda än vad våra europeiska kompisar är vana vid, säger Johanna Ögren och fortsätter:

– Vi hoppas kunna involvera regionala besöksnäringsföretag. Hur vi än jobbar så är det ju ändå för företagen som vi finns till. Vi är ju också en annorlunda plats, bara midnattssolen är en speciell sak att uppleva.

Konferensen kommer att hållas i två dagar i juni 2024.

– En av dagarna kommer att vara vikt åt vårt Annual General Meeting, det interna mötet där vi som medlemmar fattar beslut och röstar och det är den mer formella delen. Andra dagen bjuder vi in lite bredare och kommer att presentera hur vi arbetar med den gröna omställningen och vad vi gör i Arktis som är så speciellt och så bra.

Ett hundratal gäster

Det är mycket som ska klaffa med olika studiebesök både före efter och under konferensen.

– Det är ett hundratal gäster som ska komma, men jag kan tänka mig att fler än vanligt väljer att resa hit eftersom det är en sådan exotisk plats och många har som sagt meddelat att de kommer att stanna längre än de två dagarna. Det är ju tacksamt, det blir ett mer hållbart sätt att resa än att åka fram och tillbaka.

Läs även om säljeventet Swedish Lapland Summit