Den som besöker Pelle Tengblad i Gisebo, en ort i Jönköpings kommun, belönas med en utsikt som är närmast osannolikt vacker. Äppledalens böljande landskap, med odlingar och idylliska små hus, möter Vättern och synen är närmast drömlik. Här lever och arbetar trädgårdsmästare Tengblad som till vardags driver eget företag inom trädgård, markanläggning, jord och skötsel.
Trädgårdsmästare och entreprenör
Det tar inte många minuter i hans sällskap innan det framgår att det här är en man som gillar att ha många bollar i luften, en entreprenör av stora mått. När vi ses är han några minuter sen och ursäktar sig med att han just lagat ett stängsel till fåren. På gräsmattan utanför hemmet syns ett 40-tal höns och inne i huset pågår bygget av en spaavdelning. I växthuset nedanför vinodlingarna ska det några dagar senare hållas en vinprovning för ett 40-tal gäster.
– Jag gillar att dra igång projekt, tycker man att någonting verkar kul ska man testa. Jag vill inte dö nyfiken, förklarar han.
Från nykter uppväxt till vinodlare
Egentligen är det rätt osannolikt att han ägnar sig åt just vinodling. Som uppvuxen i en frikyrklig familj under 1970-talet (han är född 1969) var nykterheten en självklarhet och det dröjde till 1997 innan intresset väcktes till liv. Men då var det å andra sidan en verklig wowupplevelse.
– Jag var på vinmässan i Älvsjö och blev helt tagen av hela grejen. Det handlade om vinet i sig, men också om matkombinationer och de historier som omgav vinerna, minns Pelle Tengblad som växte upp här i dalen och återvände 2001 efter en tid i Stockholm.
Odlar vin i Jönköping
Det skulle dock dröja innan han insåg att det faktiskt var möjligt att odla sitt eget vin.
– Varje höst har vi skördefest i Äppledalen och när jag besökte den 2014 kom jag i kontakt med Anders och Veronica Åberg från Vistakulle vingård som hade planterat några vinstockar. Om de kunde klara av det, varför skulle inte jag kunna göra det, frågar han retoriskt.
Sagt och gjort. Han beställde 600 stockar av druvan solaris som planterades 2015 och resulterade i 36 liter rosé och 35 liter vitt vin. Idag producerar han omkring 2 000 liter per år och då ingår även mousserande, portvin och rött.
Inget vin i butik
Förutom solaris odlar han numera ytterligare fyra druvor: souvignier gris, rondo, léon millot och cabernet cortis. Men medan Vistakulle fick in sitt första vin på Systembolaget 2019 säger sig Pelle Tengblad aldrig försökt få in sina drycker på butikernas hyllor.
– De andra vinodlingarna här, även Två Liljor, har vin på systemet, men inte jag. Det har aldrig varit mitt mål, utan jag vill bara lära mig att göra ett så gott vin som möjligt. Det är allt. Och ska jag sälja på systemet kostar det mer än det smakar. En flaska vin som kostar 200 kronor för kunden ger mig en förtjänst på omkring 37 kronor, suckar han.
Samarbete med krögare
Det innebär dock inte att han saknar ambitioner när det gäller försäljning, verkligen inte. Han hoppas på samarbete med ett par krögare i Jönköping och om gårdsförsäljning blev tillåtet skulle kartan ritas om ordentligt.
– Då skulle jag kunna livnära mig på det som idag är en bisyssla. Det går inte att leva på det här under de förutsättningar som finns nu. Med gårdsförsäljning skulle jag kunna ha en bed and breakfast, folk skulle kunna komma hit och äta, dricka och sova kvar. Vi har en förening här i Äppledalen med ett jättebra samarbete.
Hoppas på gårdsförsäljning
Ett beslut om gårdsförsäljning skulle ge helt nya möjligheter, konstaterar han. Det är tydligt att ämnet väcker en viss irritation och frustration hos honom.
– Jag får tillverka vin men jag får inte sälja det. Finland har gårdsförsäljning, det är bara att titta på dem, eller hur? Alla säger att de vill ha en levande landsbygd men samtidigt går utvecklingen åt ett helt annat håll. Jag skulle vilja se fler möjligheter för landsbygden att leva.
Läs gärna artikeln där Visita uttalar sig om gårdsförsäljning.
Du kan även läsa ett större reportage från Gisebo vin i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.