Sopköket har funnits i Ätta Är och driver catering och restaurang pÄ rÀddade rÄvaror, skÀnker mÄltider och skapar jobb. Fokus ligger frÀmst pÄ att minska svinnet, men de vill Àven skapa jobbtillfÀllen för dem som stÄr utanför arbetsmarknaden, exempelvis nyanlÀnda och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning dÀr man tar vara pÄ hela rÄvaran.
â VĂ„r affĂ€rsmodell Ă€r mycket kopplad till frysen. Vi fryser in nĂ€stan all mat vi rĂ€ddar för att bygga upp en matbank. Nu vill ta steget att vĂ€xa till större produktionskök för att kunna göra tio gĂ„nger mer Ă€n vad vi gör i dagslĂ€get, sĂ€ger Filip Lundin grundare av Sopköket.
Vill rÀdda mer
I dag minskar Sopköket matsvinnet med 4 ton per mÄnad frÄn tvÄ butiker och skÀnker 2 000 portioner i mÄnanden till behövande. Och till hösten vill de rÀdda mer svinn.
â Vi har hört av oss till matjĂ€ttarna för att vi kommer att kunna minska svinnet mycket mer Ă€n vad vi gör i dag. Mathem var en av de första och tillsammans har vi utvecklat och lanserat svinnglassen gjord pĂ„ rĂ€ddade rĂ„varor, som vi nu lanserar precis till sommaren.
Tre smaker
Resultatet blev tre olika glassar med spÀnnande smaker.
â Det Ă€r en nice cream och tvĂ„ parfaiter som vi sĂ€ljer i vĂ„r restaurang i Söderhallarna i Stockholm. Vi skĂ€nker Ă€ven glassen till behövande.
Svinnglassen har en del vÄgade smaker. Hur har ni kommit fram till dem?
â NĂ€r man jobbar med matsvinn kan det bli vad som helst. Det Ă€r kul att jobba kreativt med rĂ„varorna som vi har tillgĂ„ng till. Den ena glassen innehĂ„ller exempelvis chimichurri, jalapeño och koriander, vilket inte Ă€r sĂ„ vanligt att man hittar i traditionell glass.
Vad har du för tips om man vill göra en egen svinnglass?
â Alla recepten till vĂ„ra glassar finns ute som man kan prova att göra sjĂ€lv. VĂ„ga leka och byt ut komponenter mot det man har hemma, sĂ€ger Filip och tillĂ€gger.
â Man behöver ingen glassmaskin för att göra vĂ„ra glassrecept. Det rĂ€cker med smoothiemixer och en frys pĂ„ minus 18 grader.