Annons

Dubbla födelsedagar på Riche

zoom Riche firar 130 år och Riche Fenix fyller ett år. Foto: Riche
Riche firar 130 år och Riche Fenix fyller ett år. Foto: Riche
NYHETER. Nattklubb på kontoret, bar i garderoben och gående ostronbord när Riche firar 130 år. Småsyskonet Riche Fenix fyller ett och firar med konst och musik.
Annons

Restaurang Riche, som öppnade på Birger Jarlsgatan i Stockholm redan 1893, har varit en självklar fest och matdestination för generationer av stockholmare och inresta besökare.

Och även den här sommaren lockade det brasserieinspirerade köket och de två klassiska barerna lokala gäster såväl som turister på visit.

”Lyckats skapa ett bra surr”

Björn Wahlund, som tillträdde som restaurangchef i våras tror att det knepiga juli och augustivädret till och med kan ha varit till restaurangens fördel.

– Hit kan man gå när det också är lite ruggigt och vi har märkt av fler turister än förra året, mest från Europa. Vi har jobbat aktivt för att skapa ett bra surr kring Riche under sommaren och det lyckades vi bra med. Det har varit en lyckad sommar där vi har aktiverat sommargästerna med vår sommarbar och med bra DJ:s, säger han.

Och nu ska det firas!

– Ja precis, vi har precis blivit klara med vårt nya kök och så firar restaurangen 130 år så det blir stor fest.

Berätta, vad kommer hända?

– Torsdagen den 14:e september så kommer vi smygstarta 130-årsjubileet redan på lunchen för våra lunchgäster och lunchstammisar och vi bjuder på lite ostron och Cava. Sen drar vi i gång en tidig after work redan vid tre-tiden och från vid fem kan man boka bord för middag. Vi bjuder in alla till att fira med oss och det kommer synas både inne och ute att det är kalas.

Och hur blir kvällen?

– Våra kompisar från baren Indigo får gästspela i garderoben, de har lovat att bjuda på ”polsk kärlek” med vodka och saltgurka. Sen kommer Göran Svartengren från restaurang Svartengrens och hänger i vårt nya kök och bjuder restaurangens nära och kära på råbiff.

Det låter som en riktigt bra hemmafest.

– Ja, och dessutom kommer vi ha Stockholms minsta nattklubb inne på mitt kontor. Det får plats max tre personer och en dörrvakt. Men ute i sommarbaren serverar vinimportören Jordmånen biodynamiska och ekologiska viner och det blir musik av Svenska Disco Kyrkan. Artister från skivbolaget YEAR0001 kommer husera i Lilla baren.

”Vi har överträffat vad vi föreställde oss”

Även Riche Fenix på Götgatan i Stockholm har anledning att fira, i veckan fyllde restaurangen och baren ett år. Restaurangchefen Gustav Norberg är nöjd med hur visionen och idéen bakom Riche Fenix har förverkligats under det första året.

­– Egentligen så har vi överträffat vad vi föreställde oss. Vi ville vara en mysig bar på söder och en slags lillasyster till Riche på Birger Jarlsgatan men vi insåg snabbt att vi var mycket mer än så. Vi har haft knökfullt varje dag, säger han.

Vad är framgångsreceptet?

– Det är hela kombinationen av musik, konst och så våra medarbetare. Vi firade för att ge tillbaka till gästerna som har hängt här under det första året.

Så här i backspegeln, vad gjorde ni rätt under det första året?  

­– Vi har haft fantastiska medarbetare från dag ett, vår vision och produkt realiserades tidigt och det blev precis som vi ville. För mig så är det stämningen på ett ställe som är det viktigaste och den har varit i fokus hos oss. Fenix fyllde ett tomrum på söder, med den här storleken av restaurang och med det utbud som vi har.

Och hur ser hösten ut på Fenix?

– Vi ska ha fler gästspel, vi testade vårt första ihop med pizzarestaurangen 800 grader vilket gick väldigt bra så vi vill göra mer. Vi kommer fortsätta med våra livespelningar och erbjuda musik och konstupplevelser, helt enkelt fortsätta som vi gjort hittills, men ta i lite extra, säger Gustav Norberg.

Läs Besökslivs intervju med Björn Wahlund, som tillträdde som restaurangchef i våras.