Runt 600 unga yrkeskunniga från hela Europa samlades 6-8 september i polska Gdansk för att tävla inom olika yrkeskategorier. Vid avslutningsceremonin i lördags presenterades slutligen vinnarna och det fanns all anleding för Utbildningsrådet för hotell och restaurangers yrkeslandslag att jubla.
23-åriga Evelina Fäldt kan numera titulera sig europeisk mästare i servering och både hon och silvermedaljören, kocken Love Dahl, visade prov på stor yrkesskicklighet i den stenhårda konkurrensen.
– Det känns fantastiskt, det är verkligen en overklig känsla som är svår att beskriva, säger Evelina Fäldt om vinsten när Besöksliv når henne på vägen till jobbet på Mat & Destillat.
Många olika moment
Tillsammans med coachen Markus Nyberg har hon under lång tid förberett sig för den omfattande tävlingen.
– Dagarna i Gdansk var väldigt långa, de började vid åtta på morgonen och avslutades först framåt fyra-fem. Många tror kanske att det bara handlar om hur många tallrikar man kan bära, men det är en hel del olika moment. Man ska kunna tranchera kött, göra cocktails, vika servetter och en massa annat. Det var också uppdelat i olika moduler: fine dining, bartender och bistro, berättar hon och tillägger att hon alltid haft en vinnarskalle.
– Jag har två bröder där hemma och det har alltid varit tävlingar mellan oss, skrattar hon,
Vad innebär vinsten för dig?
– Personligen handlar det om att jag växt som människa. Jag har lärt mig väldigt mycket och fått erfarenheter genom att jag träffat yrkesskickliga från olika länder. Yrkesmässigt är det något att skriva på mitt cv och som öppnar nya dörrar.