Stellagalan har blivit en viktig aktör för en mer jämställd bransch genom att lyfta kvinnliga stjärnor och förebilder inom den gastronomiska världen. Igår kväll hölls galan för sjätte året i rad och det var med glitter och stjärnglans som de nio Stellavinnarna presenterades för sina enastående prestationer i respektive kategori.
Fotografiska i Stockholm var fyllt till sista platsen och förutom Stellagalans styrelse, kompetenta jurygrupper, spända nominerade och vinnare fanns även storheter som Mischa Billing, Fredrik Eriksson och Josefine Sundström för att välkomna pristagarna på scen. En av årets vinnare var Camilla Simonsson, som tog hem kategorin årets Stellakock.
Stort grattis! Vad var din första känsla när du fick veta att du vunnit?
– Jag blev väldigt förvånad. De andra kvinnorna som var nominerade är ju väldigt duktiga kockar, och mer kända än mig. Förvånad, men jätteglad såklart!
Stellagalan är ett initiativ som lyfter och hyllar kvinnor inom svensk gastronomi. Varför är det viktigt tycker du?
– Jag har varit i branschen väldigt länge. Som kvinna har det alltid varit… vad ska jag säga, män har alltid haft företräde och haft det lättare. Det är helt klart tuffare att vara kvinna eftersom fler män är chefer och krögare – det gör det svårare för kvinnor att ta sig fram.
Du driver sedan två år tillbaka restaurang Vilda i Göteborg, och har nu flera anställda. Vad tycker du är viktigt som ledare?
– Jag vill få bort hierarkin i branschen över lag. På Vilda hjälps vi åt med allt; disk, städning, att komma på nya maträtter och vad vi ska ha för vinpaket exempelvis. Hela teamets åsikter får vara med – det är viktigt för mig.
Du är både kock och sommelier. Hur har din gastronomiska resa sett ut?
– Jag är uppväxt inom restaurangbranschen eftersom mina föräldrar drev restauranger i Sälen, så jag har jobbat i Sälen på vintrarna och på västkusten på somrarna. Sen flyttade jag till Lappland och Hemavan där jag drev en restaurang i fyra år innan jag flyttade till Stockholm för att utbilda mig till sommelier samtidigt som jag arbetade jag på Ekstedt och Gastroligik. December 2021 öppnade jag Restaurang Vilda i Göteborg och sedan dess ar det snurrat på ganska fort.
En del av motiveringen till Årets Stellakock löd: Camilla Simonssons engagemang för en hållbar måltid och bransch lyser igenom i allt hon tar sig för. Vad får du din inspiration och drivkraft ifrån?
– Naturen är verkligen min passion och det jag brinner för. Hela min restaurang är baserad på bara naturliga råvaror. Så, att vara ute i naturen och ta vara på allt som finns runt omkring mig, ogräs och olika saker från våra skogar, det ger mig inspiration.
Spännande! Vad för sorts ogräs till exempel?
– Jag älskar vårbrodd, ett gräs som när det torkar smakar som vaniljkola. Vi använder det för att smaksätta desserter och godis, istället för vanilj. Att hitta de här nya smakerna och inte behöva importera, känns jättebra, säger hon och fortsätter:
– Och istället för citron använder jag rosenkvittenjuice och vildörten myskmadra brukar vi använda istället för kanel.
Vilka kvinnor ser du upp till i ditt liv och varför?
– Lena Engelmark Embertsen som driver Högtorps gård i Södermanland är en stor förebild. Den kunskapen hon har är helt otrolig! Hon förädlar vilda råvaror och tar fram bland annat granskottsojla, picklade granskott, häggblomssirap och björkolja. Hon har följt med mig väldigt mycket.
Inspirerande för branschen är också att förra årets Stellakock, Desirée Jaks, blev Årets kock 2023. Blir du själv sugen på att tävla?
– Ja, så kul och verkligen roligt för henne! Nej, jag har inga planer på att tävla. Just nu ligger all fokus på att driva Vilda. Kanske i framtiden, det kan jag inte säga något om, säger hon och ler.
Läs även om Stellagalan fem år och ett tidigare reportage om vilda smaker