Claes Stenmark hade varken budget eller tanke på att bli restaurangägare när flyttlasset gick från Stockholm 2016. Utan någon erfarenhet att förlita sig på, beväpnad enbart med sin passion för klimatet och kvalitativ mat, trotsar han byggbranschens slit-och-släng-mentalitet med nytänkande idéer.
– Här fanns bara åkrar när jag kom hit. Restaurangutbudet var inte att tala om, så varför inte göra någonting åt det, frågar han retoriskt.
Inspirerad av världens första naturhus
Där de flesta såg tomma fält, såg Claes Stenmark potential. Inspirerad av världens första naturhus ritat på 70-talet, skulle han göra något aldrig tidigare beprövat.
– Hållbarhet och mat har alltid varit en passion. Men hur bygger man en hållbar restaurang och är det ens möjligt?
Uträkningarna blev många och siffrorna talade sitt tydliga språk; här fanns möjligheten att skapa någonting världsunikt.
Värmen och vattnet återvinns
– Vi kommer kunna producera tomater och örter utan en enda droppe i bevattning. Värmen och vattnet från restaurangen återvinns för att driva det inbyggda växthuset, och gästerna blir en del av kretsloppet, förklarar Claes Stenmark.
Han bekantade sig fort med området, lokalbefolkningen och deras restaurangvanor.
– Jag räknade ut hur många pizzor de åt i snitt och byggde en pizzaugn i min trädgård för att öva. Tanken var att göra det i ett halvår. Nu har det gått fyra år och jag bakar fortfarande pizzor, ibland 150 stycken per kväll, skrattar han.
Byggd med minimal miljöpåverkan
Förutom att servera klimatsmart mat är det viktigt att växthusrestaurangen är byggd med minimal miljöpåverkan. Men det var svårt för Claes Stenmark att få gehör i byggbranschen.
– Ingen ville ta sig an projektet, det är okänt territorium. Byggentreprenörer använder hellre betong och plast än att pröva nya metoder. Men bygger jag restaurangen själv, blir den hållbar och utan fusk. Exakt som jag vill ha den, säger han.
Vindruvsklasar i taket
Hela idén bakom Stenmarks Restaurang & Växthus bygger på växthuseffekten och att samtidigt motverka den.
– Vi kommer att ha sommar året om med vindruvsklasar i taket. Vem vill inte det, säger Claes Stenmark glatt.
Förhoppningen är att restaurangen ska stå klar vintern 2024.
– Det får ta den tid det tar. Det viktigaste är att det blir bra.