När Rasmus Herbertsson och Ivan Larsson träffades första gången, på en ölfestival i Danmark, klickade de direkt.
– Jag såg en kille med stor kalufs i vimlet och tänkte: ”Honom ska jag bli kompis med, det blir roligt”, säger Ivan Larsson.
Och det blev det också. Så pass kul att de två entusiasterna bestämde sig för att öppna en bar tillsammans. De hade båda två en gedigen bakgrund inom restaurangvärlden, Ivan som försäljningschef på Stigbergets bryggeri och Rasmus som bartender på bland annat Akkurat och Omnipollos hatt i Stockholm. Kosan styrdes mot den ”underbara ölstaden” Köpenhamn och allt var klappat och klart. Men samma dag som de skulle åka dit och skriva på ett tioårskontrakt stängdes hela världen ned.
– Det kom en pandemi i vägen. Det var en väldigt märklig period och vi visste inte vad som skulle hända, säger Ivan Larsson.
Han är född i Stockholm i en konstnärsfamilj och har ”bott överallt” – från norr till söder och utomlands, i Italien. Till slut bestämde han sig för att flytta till Göteborg.
– Jag tvingade mig själv att bo där, för jag behövde ett riktigt hem.
”Vi gillar att anordna fest”
Rasmus Herbertsson kommer ursprungligen från Karlskrona och har också flyttat runt. Bland annat pluggade han i Lund ett tag.
– Jag försökte utbilda mig men jag hittade ölen i stället. Nu har jag jobbat som bartender i 17 år, säger han.
Men när pandemin lamslog hela krogvärlden fick duon en chans att verkligen tänka till. Vad skulle de göra nu när Köpenhamnsdrömmen gått i kras?
– Vi tänkte: Vad gillar vi? säger Ivan Larsson, och Rasmus Herbertsson fyller i:
– Jo, vi gillar att anordna fest. Det är roligare än att gå på fest. Och om man bjuder hem någon så vill man bjuda på god mat och öl och dans i soffan.
En ny idé föddes, baserat på mantrat pilsner, pasta och techno. Och när Ringön dök upp på radarn föll bitarna på plats snabbt.
– Det är ett speciellt område, fortfarande klassat som ett industriområde men det håller på att avvecklas. Det är som ett testprojekt för att se vad som händer med ett område organiskt i stället för att planera allt direkt, säger Ivan Larsson.
Speciell stämning på Ringön
Även om det pågår en gentrifiering tror duon att området kommer att förbli ett långsamt växande center för kultur och krogar. På Ringön finns idag tre bryggerier och fullt av egenföretagare, som hjälper varandra.
– Det är en speciell stämning här ute. Vi vet allihop här att vi är starka tillsammans, ju mer som händer på Ringön desto bättre för alla. Och det är så korta kontraktstider så inga stora företag kommer att gå in här. Det är bra för oss, det är låg hyra per kvadrat och vi har många kvadrat, säger Ivan Larsson.
Ivans pilsnerbar breder ut sig över hela 420 kvadrat. Det mesta är inköpt på secondhand, inte minst de omaka matborden i ek som det ”ska gå att dansa på”.
– Vi har inget dansgolv men vi välkomnar spontandans. På kvällen kommer taxibilarna hit och då blir det fest. Innan dess har det varit folk i alla åldrar. Men man kan lika gärna sitta i hörnet och prata med sina polare, säger Rasmus Herbertsson.
Mysigt med gamla tv-apparater
I restaurangen blandas väggar i knallgrönt, lila, gult och blått med en mönstrad 1970-talstapet, gröna växter och en bardisk av hyvlade björkplankor. Inredningen är också full av led-lampor och runda tv-apparater. Det visuella intrycket är noga genomtänkt men inte helt enkelt att beskriva. Ivan Larsson kallar det audioreaktiv visuell konst.
– Vi har kopplat ihop allt i ett system; lampor, musik och projektioner. Vi kör animationer som går i takt med musiken, det är en helhet och jag gör allt i 3D, säger han och fortsätter:
– En anledning till att vi började med tv-apparater är att ölmenyn är väldigt viktig för alla ölbarer. Men varken jag eller Rasmus är bra på att skriva för hand. Vi gillar inte nya platta skärmar, det blir stelt, och kom på att om man använder gamla tv-apparater så blir det mysigare och vi har fått dem att dansa och röra sig med musiken.
Vilket av era tre ben är det viktigaste?
– Pilsner, pasta och techno. I den ordningen, säger Ivan Larsson.
Varför älskar ni pilsner så mycket?
– Det är den bästa drycken, den man dricker mest av. Det är dessutom lite av en holy grail – gör man en bra pilsner så är man duktig, säger Ivan Larsson och fortsätter:
– Vi har bra kontakter i Europa och vi får tag på väldigt bra pilsner. Vi gillar Tyskland. Tyskar är sällan packade, det är en annan kultur där öl är som att fika.
Grönsaker från asfaltsträdgård
Rasmus Herbertsson ursäktar nivån av nörderi men påpekar att man också satsar mycket på upphällningen av ölen.
– Folk frågar: Varför är ölen så god här? Jo, för att vi häller upp ordentligt så man inte sitter och rapar. Vi har också rena kranar: smaken är så lätt i pilsner, det blir lätt påverkat av andra grejer. Vi skryter inte så mycket om att det är superrent. Men de som vet, de vet.
För den som också vill äta är maten på menyn italiensk. Grönsaker och blommor kommer från den närliggande Asfaltsträdgården, som först drevs av en odlarförening men som eventuellt ska tas över helt och hållet av restaurangen.
– Ölbarer brukar ha hamburgare och friterad mat. Men vi vill göra något annat och de som söker sig hit fattar det och vet varför de kommer. Det gör att det är bra stämning hela tiden, säger Rasmus Herbertsson.
”Det här är vår kreativa dröm”
Att det råder lågkonjunktur märks först på de ökade priserna på mat. Men gästerna fortsätter att komma ut till Ringön, säger Ivan Larsson.
– Vi kör på. Så länge vi gör det bra så kommer gästerna.
Det blev inget med Köpenhamn. Och nu, tre år senare med facit i hand, är känslan att det var det bästa som kunde ha hänt.
– Hade vi åkt ned tre dagar tidigare hade vi stått där med en bar under en pandemi. Vi fick styra om skutan och det här är större. Där hade vi tänkt oss en liten bar men det här konceptet på Ringön är vår kreativa dröm, säger Ivan Larsson.
Du kan läsa ett större reportage om Ivans Pilsnerbar i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.