Den som då och då passerar Slussen vet att det inte varit Stockholms charmigaste plats de senaste åren. Renoveringen av den både älskade och hatade trafiklösningen har redan pågått i sju år och ytterligare flera år återstår innan lyftkranarna rullar iväg för gott.
En twist på det klassiska ölkaféet
Ovanför detta kontrollerade byggkaos, nästan 40 meter upp i luften, pågår en renovering i mindre skala när den legendariska restaurangen Gondolen ska få en ny granne: Café Klotet, med invigning under första kvartalet 2024.
Det är Svenska Brasserier som utvecklar lokalen intill Katarinahissen, och även om mycket i konceptet ännu inte är klart så berättar Matilda Jackson, styrelseordförande och projektägare på Svenska Brasserier, att Café Klotet ska bli en slags ny twist på det klassiska ölkaféet.
Ni ska öppna om några månader bara, kan du berätta om konceptet?
– Våra kreativa processer pågår alltid in i det sista men jag kan säga att inspirationen kommer från ölkaféer som de såg ut förr i tiden. Ur det kom en vision om att göra ett tillgängligt, varmt och inbjudande ställe, säger Matilda Jackson till Besöksliv.
Ölkafé, man tänker på en tjeckisk ölhall där allt är byggt i massiv furu?
– Jag förstår att man tänker det, men inspirationen från ölkaféerna handlar mer om värdena som de stod för snarare än hur de såg ut eller vad de serverade. Det var en plats att bli mätt, en plats att mötas, och en plats för att finna gemenskap.
Ni ligger granne med Gondolen – representationsmiddagarnas högborg – som ni också driver. Hur ska Gondolen och Café Klotet skilja sig åt?
– Gondolen kommer fortsätta att vara en plats som bjuder in till att fira, det kan vara en födelsedag men det kan lika gärna vara att du firar livet. Klotet blir enklare och lite mindre högtidligt kanske. Det kommer att kännas kul och festligt precis som på Gondolen men på ett helt annat sätt.
Vem tänker du på som en Café Klotet-gäst?
– Svårt att säga, mitt mål är alltid att våra restauranger ska tilltala olika typer av människor. Det tråkigaste som finns är när man går på restaurang och alla gäster är exakt likadana. Så jag hoppas att det kommer en blandad publik till Klotet, jag vill att alla ska känna sig välkomna.
Vilka utmaningar kämpar ni med just nu?
– Vi kämpar ju mot klockan, det är inget att sticka under stolen med, men så är det alltid när man bygger krog. Rekryteringen är en stor puck, för personalen är så avgörande för att koncept ska funka. Men det har gått bra hittills för oss när vi öppnat nya ställen och vi har riktigt duktiga nyckelpersoner på plats för Klotet så det ska nog gå bra, säger Matilda Jackson.