Det var den 12 februari i år som en kraftig brand utbröt i det som skulle bli Lisebergs stora nyhet säsongen 2024, Oceana Vattenvärld. Den förödande branden orsakade att en person avled och ytterligare 16 skadades.
– Det var en förfärlig händelse, en tragedi. Vi har haft några väldigt tuffa veckor som organisation och det som har hänt har drabbat oss på många olika sätt, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till Besöksliv.
– Det finns en först och främst en mänsklig dimension i detta där vi har förlorat en kär kollega, en ekonomisk dimension och en dröm som krossats. Det har varit en tuff period för alla inblandade, säger han.
Många frågor kvarstår
Arbetet efter olyckan är komplext och det finns fortfarande många frågor som kvarstår med både tekniska och säkerhetsmässiga utredningar som ännu inte är färdiga och som ska ge svar på vad som orsakade branden.
Ett viktigt fokus har under veckorna efter branden legat på att ha en löpande och öppen kommunikation internt och med allmänheten.
–Om det finns en liten ljuspunkt i detta tragiska så är det att vår krisledningsorganisation har fungerat väldigt bra. Vi har haft ett fantastiskt samarbete internt med alla frågor som vi har behövt svara på och lösa. Mitt jobb har blivit lite enklare tack vare att jag har haft fantastiska människor omkring mig.
Hur har Lisebergs medarbetare påverkats av det som har hänt?
– Alla är mycket chockade och påverkade av det som har hänt och vi behöver göra mycket efterbearbetning. Vår huvudfokus har varit att hålla hög transparens med detaljerad, löpande intern information, det tror jag att vi har lyckats med. Vi har prioriterat att alla som jobbar ska få information samtidigt för att undvika osäkerhet.
Liseberg behöver också försiktigt börja blicka framåt. Den 16 februari beslutade Lisebergs styrelse om en återuppbyggnad av Oceana. Men om och när det kan bli verklighet är för tidigt att säga, enligt Andreas Andersen.
”Vi behöver blicka framåt”
Nu fortsätter arbetet mot att öppna Lisebergsparken som planerat och att välkomna gäster premiären den 20 april.
–Vi försöker göra det vi alltid gör inför en säsongspremiär. Det handlar om kommunikation, förberedelser och försäljning. Det är klart att stämningen internt är påverkad av det som har hänt, men vi behöver också blicka framåt.
Den 21 februari öppnade Liseberg delar av parken för att möta göteborgarna. Gästerna kunde ta en liten promenad i ett upplyst område runt Luna Park, tända ett ljus och hälsa på Lisebergskaninerna.
–Det kom runt två tusen gäster. Det var en väldigt vacker kväll och fin stämning. Jag tror att det var mycket uppskattat av både gäster och medarbetare att vi öppnade parken för en kväll, utan attraktioner.
2023 var ett tufft år för hela nöjesparksbranschen. Vad hoppas du på för Liseberg med säsongen 2024?
–Det är klart att vi hoppas att marknaden ska stabiliseras. De senaste åren har det varit mycket upp och ner, först med covid, sedan 2022 som blev ett toppenår och nu 2023 som var tufft igen. Det är svårt att planera säsongen med så stora variationer. Sedan hoppas jag på lite mer sol, gärna en lagom svensk sommar, säger Andreas Andersen.