Annons

Flera fördelar med högre utbildning

zoom Foto: Kajsa Lorentzon Jonas Dolk, K-märkt
Foto: Kajsa Lorentzon Jonas Dolk, K-märkt
NYHETER. Kunskap, nätverk och självförtroende. Fördelarna med en högre utbildning är många om man ska jobba i besöksnäringen. Det säger Jens Dolk, medgrundare och vd för restauranggruppen K-märkt, och som själv gjorde sin utbildning på Grythyttan.
Annons

Utbildning på högskolenivå är en viktig faktor för att öka statusen och kunskapsnivån i besöksnäringen. Det är också ett sätt att skapa bättre förutsättningar för den egna karriären. Jens Dolk, medgrundare och vd för restauranggruppen K-märkt, studerade utbildningen Matsal Grythyttan, något som gav honom både självförtroende och en bred kompetens.

– Jag fick ett bredare perspektiv än vad jag hade fått om jag hade börjat jobba direkt. För mig har det gjort att jag har, förutom inom restaurang också jobbat med tv, skrivit böcker och gjort en massa annat kul. Jag fick bredden och helhetsbilden genom min utbildning, säger Jens Dolk.

Utbildning gav stort kontaktnät

Utbildningen gav honom också ett stort kontaktnät och en trygghet i form av kunskap. Ett konkret exempel på det var när han som 25-åring jobbade som nyanställd restaurangchef på stjärnkrogen Fredsgatan 12 i Stockholm, som drevs av Melker Andersson.

– Jag sa till Melker att han behövde byta ut en av rätterna på menyn för att vi skulle kunna sälja in ett bättre vin till maten. På så sätt skulle vi kunna ta mer betalt och tjäna mer pengar. Det hade jag aldrig vågat föreslå om jag inte hade varit utbildad och haft koll på ekonomin och hela affären.

Vilka andra fördelar ser du med att utbilda sig i stället för att börja jobba direkt efter gymnasiet?

– Man kan avancera snabbare om man har en högre utbildning. Det ger också en konkurrensfördel idag, särskilt med tanke på att branschen inte är lika snäv längre och konkurrensen är tuffare, säger Jens Dolk och fortsätter:

– Branschen söker inte enbart kompetenta människor utan folk som är dedikerade, vill stanna kvar och vill vidare. Har man utbildat sig är det ett tydligt tecken på att man är en sådan person, som vill satsa och inte bara passera igenom. Det är en styrka både för arbetsgivaren och den anställde.

Kan högre utbildning höja statusen på i yrken i besöksnäringen?

– Absolut. I grunden är exempelvis kockyrket ett hantverksyrke. Där man lär sig via övning och praktik. Men då missar man affärsperspektivet. Att servera och laga mat är en sak, men att driva restaurang är något helt annat. Har du affärsperspektivet kan du förstå helheten. Utbildning är sällan en begränsning och en belastning, avslutar Jens Dolk.